За результатами проведеного ОПОРОЮ моніторингу доступності обласної, районної та міської територіальної виборчої комісії для маломобільних груп населення здебільшого, як приміщення виборчих дільниць так і приміщення територіальних виборчих комісій не є інклюзивними.

Чернівецька обласна територіальна комісія знаходиться у приміщенні Чернівецької ОДА на 4 поверсі.  Людині з інвалідністю потрібно буде подолати високі сходи, щоб зайти в приміщення та без ліфта вийти на 4 поверх,  де засідає комісія. На вахті є охоронці, які кажуть, що при потребі готові допомогти людині дістатися до кабінету ТВК.

Чернівецька районна територіальна виборча комісія знаходиться на 2 поверсі.  При вході в приміщення відсутній пандус, ліфта в будівлі також немає.

Чернівецька міська ТВК знаходиться на 2 поверсі, ліфт відсутній, заїзд до приміщення  вузький.

Вижницька районна ТВК знаходиться у приміщенні  районної державної адміністрації, біля входу є невисокий пандус, але засідання відбуваються на другому поверсі  будівлі, ліфт відсутній.

Вижницька міська ТВК знаходиться у Вижницькій міській раді на першому поверсі, але при вході в приміщення є сходи, а пандус відсутній.

Дністровська районна ТВК знаходиться у Кельменцях: комісія функціонує на першому поверсі, наявні пандуси на шляху до будівлі та при вході. Однак є сумніви, чи безпечні вони для використання.

Сторожинецька міська ТВК знаходиться на другому поверсі, ні пандуса ні ліфта немає, але на першому  поверсі є дзвінок, тому  всі, кому проблематично дістатися на другий поверх, можуть викликати членів ТВК до входу.

Вашківецька міська ТВК знаходиться на першому поверсі у приміщенні ЦНАПу, наявний пандус при вході. Однак є сумніви, чи безпечними для використання є такі встановлені пандуси.

За словами спостерігачки ОПОРИ, Сокирянська  міська виборча комісія знаходиться в Сокирянській  районній адміністрації на 2 поверсі,  ліфт відсутній, можливості заїзду  на візку  чи з дитячою коляскою на перший поверх також немає.

Додамо, що громадські омбудсмани із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА протягом липня-серпня 2020 року проводили моніторинг приміщень для голосування щодо їхньої доступності для маломобільних людей, зокрема такий моніторинг був здійснений на Буковині. 

Про результати моніторингу та стан доступності виборчих дільниць розповів , громадський омбудсман ОПОРИ у Чернівецькій Області:

«Впродовж липня-серпня в Чернівецькій області здійснено моніторинг (вибіркове обстеження) приміщень в яких розташовані виборчі дільниці та прилеглої території до таких приміщень на предмет доступності (безперешкодного доступу, пристосованості для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення) виборчих дільниць. За шкалою оцінки виборчих дільниць відповідно до проведеного моніторингу та дослідження 15 індикаторів архітектурної доступності (за розробленим індексом «Доступність виборчих дільниць»), жодна виборча дільниця із тих, які промоніторено,  не є доступною».

В основному проблемні виборчі дільниці розташовані в приміщеннях, які знаходяться в сільській місцевості. Ця обставина, ймовірно, пов’язана із тим, що значна частина сільських виборчих дільниць розташовані в будинках культури. Натомість, у містах значна частина виборчих дільниць розташовані в закладах освіти, які зазвичай краще пристосованості для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

За словами, серед основних недоліків, виявлених під час моніторингу є:

  • прилегла територія не облаштована тактильною плиткою для осіб з порушенням зору;
  • дорожнє покриття прилеглої території містить вибоїни, бордюри та інші архітектурні перешкоди;
  • переважна більшість обстежених виборчих дільниць не обладнана поручнями для сходів з обох боків висотою 70 та 90 см., сходи не промарковані світловідбивними елементами;
  • не встановлено пандус із дотриманням норм передбачених законодавством, на тих дільницях де є в наявності пандус кут нахилу становить більше 8 градусів та переважно відсутні поручні висотою 70 та 90 см.;
  • приміщення для голосування розташоване вище першого поверху (в будівлі відсутній ліфт чи підйомник);
  • простір від входу в будівлю до приміщення для голосування в переважній більшості випадків містить перепони для людей з інвалідністю (пороги), також в деяких приміщеннях наявні внутрішні сходи без наявності відповідного нормативного пандуса та поручнів;
  • приміщення в яких розміщено виборчі дільниці не обладнано вбиральнею, яка пристосована для осіб з інвалідністю. Значна частина приміщень в яких розміщено виборчі дільниці не обладнано вбиральнею загального користування, натомість в таких випадках (в основному в сільській місцевості) вбиральні розташовано на вулиці (в переважній більшості такі вбиральні знаходяться в непридатному стані).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)