21 серпня Сарненська районна ТВК, а 25 серпня Вараська, Дубенська та Рівненська районні сформували склад та призначили керівництво сільських та селищних територіальних виборчих комісій з місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня цього року. ОПОРА проаналізувала активність політичних партій у поданні кандидатур до складу ТВК, а також партійну приналежність та гендерний баланс керівництва таких ТВК.

До сільських та селищних територіальних виборчих комісій Рівненщини увійшли 684 члени від 12 політичних партій:

  • "Слуга народу"; 
  • "За майбутнє";
  • ВО "Батьківщина";
  • "Європейська Солідарність"; 
  • ВО "Свобода";
  • Радикальна партія Олега Ляшка;
  • "Голос";
  • "Опозиційна платформа  – За життя";
  • "Пропозиція";  
  • Українська народна партія;
  • "Самопоміч";
  • УРП Собор.

У всіх чотирьох районах до формування комісій долучилося 7 партій, це:

  • "Слуга народу";
  • "За майбутнє"; 
  • ВО "Батьківщина";
  • "Європейська Солідарність";
  • ВО "Свобода";
  • Радикальна партія Олега Ляшка;
  • "Пропозиція".

У трьох районах своїх представників подала "Опозиційна платформа  – За життя": Рівненському, Сарненському та Дубенському.

Лише у двох районах проявила активність у поданні своїх представників партія "Голос": у Рівненському та Сарненському. 

Українська народна партія теж отримала представництво у сільських та селищних ТВК двох районів: Рівненського та Вараського.

Загалом найбільша кількість партій долучилася до формування сільських та селищних ТВК Рівненського району.

Зауважимо, що відповідно до частин 2, 3 та 6 статті 203 Виборчого кодексу України подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій:

  • місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання – не більше ніж 2 кандидатури;
  • місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори – не більше ніж 1 кандидатура;
  • зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії – не більше ніж 1 кандидатура.

А у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії – обласна чи республіканська в Автономній Республіці Крим організація цієї політичної партії згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

У обов’язковому порядку до складу ТВК включаються:

- не більш як 2 кандидатури від місцевої організації парламентської партії;

- не більше однієї кандидатури від місцевої організації партії, яка уклала угоду про співробітництво на виборах із депутатською групою.

За процедурою жеребкування до складу ТВК включають по одній кандидатурі від місцевої організації політичної партії.

Отже, загалом місцеві організації парламентських партій мають можливість подати до складу ТВК 2 кандидатури для обов’язкового включення і одну – для процедури жеребкування, а місцева організація партії, яка уклала угоду про співробітництво на виборах із депутатською групою – одну для  обов’язкового включення і одну – для процедури жеребкування. Інші місцеві організації політичних партій можуть подати лише одну кандидатуру для процедури жеребкування.

Зазначимо, що у Рівненській області склад усіх сільських та селищних комісій був сформований без проведення жеребкування, адже зважаючи на кількість подань від партій, у такій процедурі не було потреби.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 203 Виборчого кодексу України склад територіальних виборчих комісій формується у кількості не менше дев’яти і не більше вісімнадцяти осіб.

Кількість членів комісії у сільських / селищних ТВК Рівненщини варіює від 9 у Локницькій сільській ТВК (Вараський район) до 17 у Гощанській селищній ТВК (Рівненський район).

Найбільше в комісіях представлена партія "Слуга народу" – 159 осіб, на другій позиції "Європейська Солідарність" – 158 членів комісій. На третій - ВО "Батьківщина" – 114 осіб, і на четвертій  – "За майбутнє"  – 106 членів комісій. Партія "Пропозиція" представлена 53 членами комісій, Радикальна партія Олега Ляшка – 30, "Голос" – 28, ВО "Свобода" - 18, "Опозиційна платформа  – За життя" – 12, Українська народна партія має 4 представників, "Самопоміч" та УРП Собор – по одному.

Парламентські партії "Слуга народу", "Європейська Солідарність", ВО "Батьківщина", "Голос" та "Опозиційна платформа – За життя" загалом мають 471 представника, що становить 68% від складу всіх сільських та селищних комісій.

Щодо розподілу керівних посад між партіями, то найбільше представництво загалом у області отримала "Слуга народу" – 40 осіб. На другій позиції "Європейська Солідарність" – у них 37 представників у керівному складі. На третій – "За майбутнє" та ВО "Батьківщина" – по 27 посад. Наступна за  цим показником "Пропозиція" – 11 осіб. У Радикальної партії Олега Ляшка та партії "Голос" – по 5 посад,  у партії ВО "Свобода" – 4, у партії "Опозиційна платформа  – За життя"– 3 посади. Таким чином, партія "Слуга народу"  має свого представника у керівному складі 75% усіх сільських та селищних ТВК області, а "Європейська Солідарність"  –  у 69%. У половині комісій представлені "За майбутнє" та ВО "Батьківщина".

Зазначимо, що 112 осіб із 159 керівного складу є представниками саме парламентських партій – "Слуга народу", "Європейська Солідарність", ВО "Батьківщина", "Голос" та "Опозиційна платформа  – За життя".

Жінки складають переважну більшість серед загальної чисельності членів сільських та селищних ТВК – 598  із 685 (87%). Серед  представників керівного складу комісій жінок теж більше: їх – 146, а чоловіків – лише 13. У відсотковому співвідношенні у складі керівництва ТВК: 91% жінок, а чоловіків тільки 9%. Чоловіки у керівному складі здебільшого є представниками партії "Слуга народу" – 6 осіб. Троє – представники партії "За майбутнє", 2 – ВО "Батьківщина", ще по одному –  від партій "Голос" та "Пропозиція". Зауважимо, що більшість чоловіків (7) – у складі сільських та селищних ТВК Рівненського району, по 3 – у складі Сарненського та Дубенського районів і жодного – у Вараському.

Детальніше про партійне представництво, гендерний баланс та керівництво сільських та селищних ТВК Рівненщини можна прочитати в окремих матеріалах про Рівненський, Вараський, Сарненський та Дубенський райони.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.