До офіційного старту виборчої кампанії залишається менше тижня. ОПОРА проаналізувала, хто з місцевих депутатів змінив партійну приналежність у серпні 2020 року.

Нагадуємо,  що офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року.

27 серпня четверо депутатів Чернігівської міської ради та членкиня міської організації Європейської Солідарності заявили про вихід з політичної партії «Європейська Солідарність». Депутати Андрій Дериземля, Роман Старіков, Наталія Малецьта, Інна Левченко та  представниця організації Алла Ващенко. Основною причиною такого рішення називають висунення кандидаткою на посаду міського голови від партії «Європейська Солідарність» – бренд-амбасадорки Hollywood Mall - ТРЦ Голлівуд Марину Рейко, а також поява в цій партії випадкових людей. Через що депутати заявили, що не бажають брати участь у цьому бізнес-проєкті.

Водночас ці четверо депутатів Чернігівської міськради з фракції «Європейська Солідарність» перейшли до міжфракційної групи «Рідний дім», про що 27 серпня, на початку сесії міської ради заявив депутат Андрій Дериземля. Нагадаємо, що нинішній очільник партії «Рідний дім» та міський голова, на минулих місцевих виборах висував власну кандидатуру від партії «Європейська Солідарність».

Як результат, у Чернігівській міській раді залишився один депутат від партії «Європейська Солідарність» – Ігор Полуян, із цього приводу він залишив пост у соціальній мережі Facebook.

Офіційні коментарі щодо виходу депутатів з партії з’явились на Чернігівській сторінці партії «Європейська Солідарність». «Звертаючись до чернігівців, ми вважаємо за необхідне заявити, що наша політична сила практично вже завершила своє оновлення. Ми вистояли в нелегкій опозиційній боротьбі, залишилися відданими ідеалам Майдану і спільно з усіма патріотичними силами продовжимо вести Україну в єдину європейську родину, – йдеться у заяві пресслужби Чернігівського міського осередку партії «Європейська Солідарність»

П’ять депутатів від партії «Наш край» утворили у Чернігівській міській раді групу «Слуга народу». Ініціював створення групи депутат Максим Черненок, про що заявив на початку сесії 27 серпня. До групи увійшли наступні депутати: Ганна Якубова, Володимир Козир, Сергій Вакуленко, Микола Носко, які ще 2 серпня брали участь у презентації партії «Слуга народу».

Нагадаємо, ОПОРА вже аналізувала, які ж ротації відбулися за період з минулих місцевих виборів серед партій та які партії втратили найбільше представників на місцях.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)