Впродовж серпня більшість матеріалів про політичні партії, потенційних кандидатів та посадовців у районних друкованих виданнях Львівщини або не марковані відповідним чином, або розміщуються у двозначних рубриках «Політика», «Політикум», «Реалії сьогодення», «Суспільство». Найчастіше місцеві ЗМІ згадували про очільника Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького (17 разів). В один тиждень 8 видань надрукували однакове інтерв'ю з Козицьким. Серед політичних партій найчастіше у медіа є матеріали про «Голос» (12 разів), ВО «Батьківщина» та «Європейську Солідарність» (по 10 разів). Про це свідчить аналіз періодичних видань, який провела ОПОРА.

«Я не люблю незавершених справ, недочитаних книг та невиконаних зобов'язань» - матеріал з такою назвою опублікований у таких виданнях: «Голос з-над Бугу» (13 серпня), «Нова доба» (13 серпня), «Вісник Розділля» (14 серпня), «Голос Прикарпаття» (13 серпня), «Бойківщина» (14 серпня), «Народне слово» (13 серпня), «Голос відродження» (14 серпня), «Народна справа» (14 серпня).

Це - інтерв'ю з очільником Львівської обласної державної адміністрації Максимом Козицьким. У публікації журналіст цікавиться про те, чому Козицький проміняв роботу в успішному бізнесі зеленої енергетики на посаду держслужбовця, які пріоритети ставить перед собою. Також керівник обласної державної адміністрації розповідає про свої досягнення на посаді за півроку. Матеріал опублікований у рубриках «Реалії сьогодення», «Політика», «Політикум», «Головна тема».  Увагу привертає той факт, що 8 районних видань в один тиждень передрукували цю публікацію з газети «Високий замок».

Привітання з Днем Незалежності від Максима Козицького надрукували видання «Яворівщина» (20 серпня), «Бойківщина» (21 серпня), «Голос Відродження» (21 серпня), «Голос з-над Бугу» (20 серпня), «Новини Прибужжя» (20 серпня).

Також у ЗМІ було декілька публікацій, де Козицький згадувався побіжно. Наприклад, про візит очільника області у Миколаївську школу №1 опублікувала газета «Громада» (6 серпня), про інспекцію дороги на Перемишлянщині - «Нова доба» (6 серпня), візит на підприємство ДМЗ «Карпати» - «Вісник Розділля» (7 серпня), на забійний цех на Перемишлянщині «Нова доба» (13 серпня). Загалом у серпні у періодичних виданнях є 17 згадок про очільника Львівської обласної державної адміністрації.

12 разів на серпневих шпальтах видань згадується партія «Голос». У більшості випадків ці матеріали опубліковані на передовиці. 

Що зробила політична сила за рік у парламенті, хто такі представники «Голосу», як стати частиною команди - розповідається у публікації «Голос» захищає Україну». Її надрукували видання «Громада» (13 серпня), «Голос Прикарпаття» (13 серпня), «Бойківщина» (7 серпня), «Голос з-над Бугу» (6 серпня), «Народне слово» (13 серпня).

Лише у газеті «Голос Прикарпаття» цей матеріал з позначкою ЗП, що варто розуміти, як «замовна публікація». «Народне слово», «Голос з-над Бугу» опублікували статтю у рубриці «Політикум».

Заяву, що партія йде на місцеві вибори (стаття «Голос» йде на місцеві вибори»), надрукували газети «Яворівщина» (20 серпня), «Бойківщина» (21 серпня), «Воля народу» (20 серпня), «Голос Відродження», «Голос з-над Бугу» (20 серпня), «Новини Прибужжя» (20 серпня). Лише у виданні «Голос Відродження» матеріал є у рубриці «Політикум».

«Новини Прибужжя» опублікували матеріал про те, що «Голос» представив команду змін у Червонограді» (13 серпня).

Чотири матеріали у газеті «Громада» (13 серпня) надруковані про партію «Європейська Солідарність». У першому розповідається про візит до професійного ліцею з нагоди Дня будівельника голови Миколаївського районного осередку політичної партії Андрія Коса, у другому – заява очільника Миколаївського районного осередку «Конгресу українських націоналістів» про те, що «на місцеві вибори КУН йде окремо, а після виборів підтримуватиме «Європейську Солідарність». Ще по одній історії про Степана Суховерського і Мар’яну Возняк, які є представниками політичної сили і братимуть участь у місцевих виборах. Усі статті на шпальті є у рубриці «Вибори».

У цьому ж виданні, але у публікації за 6 серпня, політична сила знайомить читачів із своїм представником Мар’яном Стрипою.  Також є публікація про захід, на якому дітям розповідали, як безпечно поводитися на дорозі. Організував його Миколаївський місцевий осередок «Європейської Солідарності». У цьому ж випуску депутат Львівської обласної ради від цієї політсили Микола Седіло, голова Миколаївського районного осередку партії Андрій Кос привітали будівельників з професійним святом. Усі матеріали на шпальті є у рубриці «Суспільство».

Голова Стрийської місцевої організації партії «Європейська Солідарність» Сергій Ковальчук, депутат Стрийської міської ради від цієї політсили Іван Зрайко привітали краян із Днем Незалежності у виданні «Фортуна» (20 серпня).  

У цьому ж випуску у рубриці «Особливості виборів-2020» є матеріал «Готуємося до виборів разом з «Європейською Солідарністю». У публікації юрист Юрій Рицак розповідає що таке ОТГ, скільки буде виборчих бюлетенів на місцевих виборах, як правильно заповнювати бюлетень та що таке підкуп виборців.

На першій шпальті у газеті «Фортуна» (27 серпня) надруковано статтю про автопробіг та конкурс з образотворчого мистецтва до Дня Незалежності та Дня Державного Прапора, який організувала «Європейська Солідарність». На другій сторінці видання є публікація про круглий стіл на тему «Стоп наркотики», який також ініціювала політична сила (матеріал «Наркотикам - стоп»). А на 24 сторінці є продовження серії розповідей юриста Юрія Рицака про те, для чого варто змінювати виборчу адресу, як її перевірити. На шпальтах видання матеріали опубліковані у рубриках «Круглий стіл» та «Особливості виборів-2020». Загалом впродовж серпня про політичну силу у медіа згадували 10 разів.

Лише один раз у медіа згадується політична партія «Духовна Україна». Про автопробіг на захист української мови, організований політичною силою у Львові, матеріал надрукований у виданні «Голос з-над Бугу» (6 серпня).

Публікацію «Ставка на професіоналів: «Батьківщина» йде на місцеві вибори з гаслом «Єдина надійна команда» опублікувало три видання. У газетах «Новини Прибужжя» (13 серпня), «Народна справа» (14 серпня) - матеріал без жодної рубрикації, у «Голос з-над Бугу» (13 серпня) – рубрика «Реалії сьогодення».

Привітання з Днем Незалежності від Юлії Тимошенко опублікували видання «Нова доба» (20 серпня) та «Гомін волі» (22 серпня), а від в.о. голови Стрийського міського осередку ВО «Батьківщина» - «Гомін волі» (22 серпня).

У часописі «Нова доба» (13 серпня) є оголошення про те, що видання разом з «Батьківщиною Перемишлянщини» проводить конкурс дитячого малюнку до Дня Незалежності. У цьому ж випуску свої міркування на тему «Децентралізація: перспективи і загрози об'єднання» опублікував голова «Батьківщини» на Перемишлянщині Юрій Прончак. Стаття є у рубриці «До часу». У цьому ж виданні, але вже за 20 серпня Прончак вітає мешканців району з Днем Незалежності.

У підсумку про ВО «Батьківщина» є 10 згадок у медіа. Окрім, політичної сили, у виданнях є низка публікацій про Михайла Цимбалюка. Цимбалюк є чинним народним депутатом від цієї політичної сили і керівником Львівського обласного осередку партії.

Як політична реклама позначена публікація «Михайло Цимбалюк: Вибори за новими правилами - прозоріше, але є нюанси» (видання «Яворівський голос» за 1 серпня).

5 разів у серпневих випусках газет згадується народний депутат від фракції «За майбутнє» Тарас Батенко. У рубриці «Важливо» (газета «Нова доба» за 20 серпня) народний депутат публікує свої роздуми щодо того, чи відновиться навчання з 1 вересня, чи забезпечить держава школи антисептиками та засобами індивідуального захисту. У цьому ж номері народний депутат вітає мешканців району з Днем Незалежності.

В тій же рубриці, у тому ж виданні, але за 6 серпня, опубліковано також матеріал на освітню тематику про те, що «фінансування освіти не може бути у десятки разів меншим, ніж забезпечення прокуратури та судової адміністрації». У ньому - роздуми Тарас Батенка. Аналогічний матеріал надруковано у «Віснику Розділля» (7 серпня, рубрика «І словом, і ділом»). Автором обох публікацій є Тарас Подвірний.

Під авторством Подвірного у рубриці «І словом, і ділом» також передруковано досідження інформаційного парталу новин «Leopolis.news» про те, що Батенко «серед львівських парламентарів - абсолютний рекордсмен за кількістю виступів у парламенті». Тарас Подвірний - є помічником народного депутата за строковим трудовим договором на постійній основі. 

Двічі у газетах згадується міський голова Перемишлян Олександр Зозуля. У виданні «Нова доба» (20 серпня) надруковано оголошення про можливість отримати безкоштовно національний стяг у Перемишлянській міській раді та долучитися до акції «Вшануй Державний прапор». В оголошенні вказано, що захід відбуватиметься за підтримки Олександра Зозулі. У цьому ж випуску Зозуля вітає громаду Перемишлян з Днем Незалежності.

У виданні «Нова доба» (20 серпня) у рубриці «Події» є опубліковане інтерв'ю з головою Перемишлянської районної ради Романом Андрусишином. У матеріалі посадовець ділиться своїми здобутками, розповідає про вплив епідемії коронавірусу на район. Одне із питань журналіста є про те, чи буде Андрусишин брати участь у місцевих виборах. На що Роман Андрусишин не заперечує, що кандидуватиме на посаду голови Перемишлянської ОТГ від партії «Європейська Солідарність».

Аналогічна історія з у цьому номері з публікацією про Великоглібовецького старосту Василя Марочканича. Чоловік під час інтерв'ю розповідає про своє бачення розвитку місцевого самоврядування в Бібрській ОТГ. В одному із запитань журналіст називає Марочканича «можливим кандидатом». Цього факту Василь Марочканич не заперечує і продовжує відповідати на запитання, що може запропонувати своїм виборцям. Матеріал опубліковано у рубриці «Про те, що цікавить».

Також посадовці, політики, представники осередків політичних партій, потенційні кандидати вітали з професійним святом будівельників, бджолярів, а також читачів з Днем Незалежності.

Крім цього ОПОРА зазначає, що згідно зі ст. 9 Закону України «Про рекламу», будь-яка-реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Крім того, п. 5 ст. 9 цього ж документа вказує на те, що прихована реклама забороняється.

А згідно ст. 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). Відповідно до цієї є статті Закону прихованою рекламою є інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)