Центральна виборча комісія 28 серпня замінила ще 17 членів виборчих комісій у Житомирській області. У керівному складі змінились три голови. Всього в регіоні вже замінено 67 членів комісій.

Відповідні зміни опубліковані в Постанові №207 від 28 серпня.

Найбільше замін відбулося у територіальних виборчих комісіях Житомирського району – 6 членів, у Бердичівському та Коростенськомупо 5 та в Новоград-Волинському районі 1. Без змін склад Житомирської обласної територіальної виборчої комісії.

Також в регіоні замінили трьох голів комісії: у Коростишівській та Радомишльській міських ТВК Житомирського району, а також у Олевській міській ТВК Коростенського району.

  • Житомирський район

У Житомирській міській ТВК замінили одного члена комісії від Всеукраїнської козацької партії, а в районній ТВК – двох. Зокрема Долганова Юрія Валерійовича, 1993 року народження – від місцевої організації партії "Опозиційна платформа – За життя", замінили на Корсун Людмилу Євгеніївна, 1965 року народження. За даними сервісу ОПОРИ  tvk.oporaua.org  вона у 2015 році працювала членом комісії від партії «Опозиційний блок». Ще один член комісії представляє партію "Голос".

У Коростишівській міській ТВК змінилась голова комісії та один член ТВК. Повноваження припинила Чудовська Марія Олександрівна, 1991 року народження – голова комісії, від місцевої організації політичної партії "Голос", замість неї працюватиме Байба Інна Леонідівна, 1986 року народження.

Новий голова у Радомишльська міській ТВК. Достроково припинили повноваження Демченко Галини Миколаївни, 1975 року народження – від місцевої організації партії  "Самоврядна українська держава". Тепер в комісії працюватиме Савицька Юлія Анатоліївна, 1987 року народження.

  • Бердичівський район

У Бердичівській міській ТВК – 2 нових члени комісії. Коваль Олена Василівна, 1990 року народження, від партії "Соціальна Реконструкція" має досвід роботи в комісіях на позачергових виборах народних депутатів у 2019 році та на виборах президента у 2019 році від "Радикальної Партії Олега Ляшка".

У Бердичівській районній ТВК замінили одного члена комісії від "Партії Зелених України".

В Андрушівській міській ТВК замінили двох членів комісії від партій "Соціальна Реконструкція" та "Радикальна Партія Олега Ляшка".

  • Коростенський район

У Коростенській міській та районній ТВК по одному новому члену від партій "Солідарність жінок України" та "АДВОКАТ".

Один – в Овруцькій міській ТВК, відпартії  "Адвокат".

В Олевській міській ТВК замінили голову та одного члена комісії. Замість Кравченко Юлії Миколаївни, 1976 року народження, від місцевої організації партії  "Голос" головою комісії призначили Гилюк Сергія Миколайовича, 1978 року народження. Члена комісії від партії "Соціальна Реконструкція".

  • Новоград-Волинський район

У Новоград-Волинській міській ТВК замінили 1 члена комісії від Всеукраїнської козацької партії.

Координатора Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначає: «Як і очікувалося, після формування територіальних виборчих комісій у перші тижні їх роботи відбуваються численні кадрові заміни, у тому числі, керівного складу. Частина партій міняє своїх представників, яких нашвидкуруч подавали аби заповнити квоти на досвідчених та тих, хто буде працювати протягом виборів, а частина міняє на лояльних іншим, ключовим, політичним силам у тому чи іншому регіоні. Загалом, тенденція замін у ТВК така, що близько 30-40% членів комісій міняють у перший період виборів, а в подальшому це переходить у більш одиничні випадки».

Як повідомляла ОПОРА, на місцевих виборах 2020 року у Житомирській області працюватимуть 17 територіальних виборчих комісій: обласна, 4 районні та 12 міських. У керівному складі – 51 представник і 255 членів комісій. Серед 306 членів територіальних виборчих комісій Житомирської області працюватиме 73 (24%) чоловіків та 233 (76%) жінки. Станом на 24 серпня Центральна виборча комісія  замінила 50 членів виборчих комісій, які  утворила та сформувала 10 серпня.  З них 2 голів та 4 секретарів.

Відповідно до ч. 1  ст. 33 Виборчого Кодексу України «виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства». У частині 4 цієї ж статті зазначено, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)