На Донеччині під час засідання Краматорської районної ТВК заступниця голови взяла участь у засіданні, виходячи на зв'язок з колегами у форматі Zoom-конференції через режим самоізоляції.

Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ у Донецькій області.

25 серпня в Краматорській районній територіальній виборчій комісії відбулося засідання, на якому були сформовані сільські та селищні ТВК. Заступниця голови Краматорської районної ТВК, не маючи в той момент змоги бути фізично присутньою на засіданні через режим самоізоляції, приєдналася до засідання  дистанційно, в режимі онлайн. Члени територіальної виборчої комісії у порядку денному поставили це питання на голосування, що відображено в Протоколі №4 від 25 серпня 2020 року.

Всі присутні на засіданні члени Краматорської районної ТВК, що відбулося 25 серпня 2020 року, максимальною кількістю голосів, присутніх на засіданні, — 12 осіб, вирішили надати можливість брати участь в засіданні від 25 серпня 2020 року відсутній з причини дотримання режиму самоізоляції заступниці голови виборчої комісії Краматорської районної ТВК Вікторії Руденко у форматі у форматі Zoom-конференції. 

У телефонній розмові представники Громадянської мережі ОПОРА отримали коментар від Вікторії Руденко, заступниці голови Краматорської районної ТВК, яка підтвердила, що брала участь у засіданні дистанційно через режим самоізоляції. Також вона зазначила, що в п'ятницю ввечері отримала результат тесту на COVID-19, який виявився негативним, наразі є здоровою і з 31 серпня 2020 року може брати участь у роботі ТВК. 

Як зазначив радник з юридичних питань Павло Романюк Громадянської мережі ОПОРА, на сьогодні виборче законодавство не передбачає можливості дистанційної участі у засіданні виборчої комісії, член виборчої комісії має бути присутнім на засіданні особисто. Незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію, зазначена ТВК, ухваливши таке рішення, вийшла за межі повноважень, визначених Виборчим кодексом України. 

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, прокоментувала ситуацію, що склалася: «Виборча комісія повинна збиратися на засіданнях. Більш того — має бути кворум, тобто мають бути присутні більше половини членів від складу комісії. Про можливість чи неможливість доєднання до засідання в режимі онлайн-конференцій в законі не прописано. І комісії має сенс звернутися за роз’ясненнями до ЦВК. Адже у зв’язку з розповсюдженням коронавірусу, надалі можуть бути випадки захворюваності. Отже слід розуміти дії та повноваження членів ТВК під час карантину. Якщо вони зможуть доєднуватися до засідання в режимі онлайн, то слід подбати про технічну складову процесу — засоби онлайн-зв’язку мають бути захищеними, а саме зображення з особою, яка доєднується до засідання дистанційно, має бути видно всім членам засідання. Також запис цієї конференції має бути збережений та доступний для перегляду. Якщо не можуть — то суб’єктам подання слід подбати про можливість оперативної заміни члена комісії, який захворів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.