Ще до початку виборчої кампанії на Дніпропетровщині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують активну діяльність політичних партій та політиків. На вулицях проводяться дитячі свята, де пригощають солодкою ватою, відбуваються роботи з благоустрою та з’являються білборди з рекламою благодійних фондів.

Наприкінці серпня, на одному зі входів до парку відпочинку ім. Лазаря Глоби (м. Дніпро) розпочалися роботи з переукладання шару асфальту. На вантажівках, які привозили асфальт, можна побачити наліпки «Велике будівництво. Програма Президента України» та «Будівельна шляхова комунальна техніка. Будшляхмаш». Робочі сказали спостерігачу ОПОРИ, що вони працюють на приватну компанію і не пов'язані з Укравтодором.

На День Незалежності в парку ім. Глоби спостерігачі ОПОРИ зафіксували велопробіг з партійною символікою «Слуги народу».

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували телефонне опитування від Центру соціальних опитувань "Пульс". Телефонують на особисті номери, ставлять наступні питання: «Чи знаєте Ви, що в місті курсує 96 нових тролейбусів і оновлений транспорт? Чи знаєте Ви, що в місті відремонтували дахи 1670 житлових будинків? Чи знаєте Ви про програму Бориса Філатова з енергозбереження в садках і в школах?». Особисті дані респондентів не запитують.

29 серпня у Дніпрі на Європейській площі спостерігачі ОПОРИ зафіксували намети, в яких роздають газети партії «Пропозиція», календарики з логотипом партії та проводять соцопитування. Ставлять наступні питання: ПІБ, телефон, яким месенджером ви користуєтесь, на який месенджер краще надсилати новини партії, чи проголосували би Ви за Бориса Філатова, чи погодилась би Ви бути членом партії (агітатором, членом комісії, спостерігачем).

Під егідою партії «Громадська сила» була облаштована Набережна по вулиці Шолохова (ж\м Фрунзенський). Тут виклали плитку, встановили лавочки, смітники, альтанку у вигляді парасольки з партійною символікою. На переході через дорогу до школи №134 встановили імпровізовані фігурки учнів. На фігурках написано – Благодійний фонд Станіслава Кушніра. Він є депутатом Дніпровської міської ради, членом фракції «Громадська сила». 

Лідер партії «Громадська сила» – Загід Краснов, відомий у Дніпрі політик, неодноразово балотувався до Верховної Ради України (у 2006 році від Блоку Лазаренка, у 2014 – від «Громадської сили», у 2016 та 2019 р. як самовисуванець) та на посаду міського голови Дніпра (у 2010 та 2015 році). Жодного разу не був обраним. Зараз є чинним депутатом міської ради Дніпра та очолює фракцію «Громадської сили». 

Чинний депутат міськради Дніпра Сергій Пустовий (був обраний від партії «Опозиційний блок», в липні 2020 року перейшов до фракції «Пропозиція») в Індустріальному районі Дніпра в серпні займався реконструкцією парків, скверів, дитячих майданчиків, встановлював лавочки з зарядними пристроями для телефонів та облаштовував публічні дошки в дворах. На День Незалежності в Індустріальному районі Сергій Пустовий організував два заходи. Один проводився на пр. Калнишевського, на галявині за ПК «Металург», інший на алеї пр. Миру. Заходи були схожі між собою, дітей розважали аніматори, їм робили аквагрим та пригощали солодкою ватою. Все це було безкоштовно. Діти мали можливість намалювати прапор України або ж написати побажання Україні на папері, також вони обкидувалися сухою фарбою. Пакетики з синьою та жовтою фарбою видавалися безкоштовно і у невеликій кількості, а з фарбою інших кольорів можна було купити за 10 грн. На святі на пр. Калнишевського стояв намет із зображенням Сергія Пустового та номером телефону його приймальні. Щодо локації на алеї пр. Миру, то тільки  наприкінці ведучий зазначив, що захід 23 і 24 серпня відбувся за підтримки Сергія Пустового. На святі  декламувалися вірші, співали і танцювали місцеві колективи. Одним з них був колектив «Барвінок», що складається з учасників та учасниць «Університету третього віку». Це соціальний проєкт, створений Департаментом місцевого самоврядування Дніпровської міської ради.

Представники партії «Опозиційна платформа – За життя» у наметах з партійною символікою збирають підписи за можливість навчатися в школах російською мовою. Голова фракції «ОПЗЖ» у Дніпровській міськраді Сергій Нікітін 28 серпня провів пресконференцію, під час якої озвучив позицію партії з цього питання.

У Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди зі звітом міського голови, подібна інформація розміщена і на громадському транспорті.

В м. Кам’янське спостерігачі ОПОРИ фіксують рекламу партії «Бджола». Її очолює міський  голова Андрій Білоусов. По місту розміщені білборди, великі банери на торгових центрах (Dmart, ЦУМ), символіка «Бджоли» є на трамваях. Під егідою партії «Бджола» проводяться різноманітні заходи та акції: «Кам’янчани змагалися у фінансово- економічній грі «Життєвий капітал», «Чемпіонат по пляжному тхеквондо», «Дитяче свято від партії «Бджола».

Також у Кам’янському зафіксована активність партії «Пропозиція». Проводяться суботники у дворах, на які запрошують через соціальні мережі. Роздаються листівки із зображенням голови Органу самоорганізації населення «Комітет 2-го мікрорайону» Ари Хачатряна з партійною символікою партії «Пропозиція».

Активісти партії проводять зустрічі з мешканцями 10-го району Лівого берега м. Кам’янське. Так, 27 серпня відбулась анонсована зустріч, на який була присутня голова міської організації «Пропозиції» Валерія Гаркуша та представники цієї партії Олена Швець та Ігор Ільков. Люди вимагали вирішення проблем ЖКХ і виказували недовіру Валерії Гаркуші, колишній голові Дніпровського районного виконкому.

Олена Швець розповіла ОПОРІ наступне: «Ці зустрічі – не агітація, а спроба роз’яснити позицію партії «Пропозиція» щодо децентралізації влади. В інших дворах зустрічі проходили більш доброзичливо».

У Новомосковську спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди Оксани Лук’янової (Опозиційна платформа – За життя) та благодійного фонду «Теплі серця». Керівники фонду позиціонуються як представники партії «Батьківщина».

Нагадаємо, офіційно виборча кампанія місцевих виборів стартує 5 вересня. Раніше ОПОРА повідомляла, що на Дніпропетровщині почастішали випадки псування білбордів з політичною рекламою. 

Відповідно до статті 53 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)