Впродовж серпня політичні партії та місцеві політики 52 рази рекламували пости політичного характеру в Facebook, спрямовані на аудиторію Кропивницького та області. Рекламу в соцмережі розміщували на користь потенційних кандидатів, політичних партій. Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували низку випадків політичної реклами в соцмережах без відповідного маркування.

Найбільше рекламних дописів на сторінках політичних партій зафіксовано у «Слуги народу – Кіровоградщина». 27 постів стосувалися заклику долучатися до команди політичної сили, одне відео  - про Кіровоградщину за участі народних обранців від партії «Слуга народу». Також згідно з даними Facebook одна реклама транслювалася без відповідного маркування.

Потенційна кандидатка на посаду міського голови від політичної партії «Слуга народу» Ольга Ковальова-Алокілі тричі оплачувала рекламу в соціальних мережах. Двічі рекламували інтерв’ю за її участі на місцевому телеканалі та відеопривітання з Днем Незалежності.

Керівник обласного виборчого штабу «Слуга народу» Михайло Бєжан один раз замовляв політичну рекламу зі своєї Facebook-сторінки.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович 16 разів оплачував рекламу в соціальних мережах. Більшість постів стосувалися інформації про роботу посадовця за п’ять років.

Політична партія «Перспектива міста» чотири рази замовляли рекламу в соціальних мережах. Наразі в Facebook активні дві реклами цієї політичної сили щодо ініціативи загальноміської інвентаризації від потенційного кандидата на міського голову Кропивницького Артема Стрижакова.

Подібну рекламу оплатив і керівник партії «Перспектива міста» Ігор Саєнко. Однак така реклама не промаркована як політична.

Також без відповідної позначки рекламується сторінка «Кіровоградщина – За майбутнє».

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Facebook-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

«Наразі у чинному законодавстві не врегульоване розміщення політичної реклами та агітації в соціальних мережах. Однак Facebook більше року тому почав маркувати українську політичну рекламу. І тепер можна відслідкувати вартість реклами, час її розповсюдження та хто її оплачував. Станом на серпень 2020 року, напередодні старту виборчого процесу місцевих виборів, можна говорити про збільшення активності сторінки міського голови Кропивницького Андрія Райковича та партії «Слуга народу», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборча агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)