24 селищні та 17 сільських виборчих комісій створено на Чернігівщині. Найбільше керівних посад серед голів ТВК отримали партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Солідарність жінок України», серед заступників – партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та серед секретарів – «Європейська Солідарність». Представники ОПОРИ проаналізували розподіл керівних посад у новостворених виборчих комісій.

Нагадаємо, що вже 5 вересня офіційно стартує виборчий процес і наразі йде активна підготовка до його початку. Районні виборчі комісії утворили сільські та селищні виборчі комісії, після чого відбулись засідання та проведено розподіл керівних посад  шляхом  жеребкування. Варто зазначити, що жеребкування проходило спокійно та з дотриманням норм законодавства.

Жеребкування в Ніжинській районній ТВК

Жеребкування в Чернігівській міській ТВК

До 20 серпня районні організації політичних партій, або у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії – обласна організація цієї політичної партії, мали можливість вносити до районної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу сільських, селищних  виборчих комісій у відповідному районі та до 25 серпня комісії повинні бути сформовані.

Ключові посади в утворених комісіях поділили між собою представники наступних партій:

№ з/п

Назва політичної партії

Голова ТВК

Заступник голови ТВК

Секретар ТВК

1

«Опозиційна платформа – За життя»

2

4

3

3

Партія «Відродження»

2

0

1

4

«Рідний дім»

2

2

0

5

Партія «Віче»

1

1

1

6

Радикальна партія

1

2

0

7

«Наш край»

1

3

1

8

«Європейська Солідарність»

4

4

7

10

«Слуга народу»

6

6

6

11

Партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

7

7

4

12

«За майбутнє»

1

1

2

13

Партія «Трибунал»

0

0

3

14

Партія «Солідарність жінок України»

7

2

2

15

Партія «Вимагаємо змін»

0

1

0

16

Партія «Український дім»

0

0

1

17

Партія «Україна славетна»

0

1

0

18

Партія Зелених України

1

2

0

20

Партія захисників Вітчизни

1

0

2

21

Партія «Твоя Україна»

1

0

0

23

Партія «Влада народу»

0

0

1

24

Партія «Час змін»

0

1

1

25

Республіканська партія України

0

0

2

26

«Голос»

4

4

5

Так, найбільше посад серед голів ТВК 17,07% отримали – Партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Солідарність жінок України», на другому місті по кількості 14,63% – «Слуга народу», та на третьому 9,76% – «Європейська Солідарність»  та «Голос».

Серед заступників найбільше посад 17,07% отримала Партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», друге місце по кількості 14,63% – «Слуга народу», третє – 9,76% поділили «Європейська Солідарність», «Голос» та «Опозиційна платформа – За життя».

Серед секретарів найбільшу кількість посад 16,67% отримала – «Європейська Солідарність», на другому місці 14,29% – «Слуга народу», на третьому 11,9% – «Голос».

Нагадаємо, що Чернігівська міська територіальна виборча комісія формувала дві районні в місті виборчі комісії. Так, в складі Деснянської районної у місті Чернігові територіальної виборчої комісії Чернігівського району Чернігівської області голова комісії, представник Чернігівської обласної територіальної організації Політичної Партії «Голос», заступник голови представник Чернігівської обласної організації Соціалістичної партії України, секретар від Чернігівської обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Новозаводська районна у місті Чернігові територіальна виборча комісія Чернігівського району Чернігівської області – голова від Чернігівської місцевої організації політичної партії «Слуга народу», заступник голови – представник політичної партії «Європейська Солідарність», секретар – від політичної партії «Опозиційна платформ – За життя».

Офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)