Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проінспектували Вишгородський район Київської області на наявність політичної реклами та піару на вулицях міст, обабіч доріг та в друкованих періодичних виданнях.

Дорогою до Вишгорода зафіксована наявність білбордів із символікою тих чи інших партій. Зокрема, найбільша кількість зовнішньої реклами зафіксована на найбільш завантаженому транспортом відрізку дороги між Вишгородом та Димером, на решті відрізків шляху пропорційно до зменшення транспортного потоку зменшується й кількість зовнішньої реклами.

Найбільше скупчення зовнішньої реклами спостерігачі ОПОРИ зафіксували на об'їзній дорозі довкола міста Вишгород - тут розміщені рекламні площі з ймовірними кандидатами та партіями, такі ж, як і в самому місті. В переважній більшості білборди із символікою політичних партій  "Європейська солідарність" та "Слуга народу".

У Вишгороді на білбордах та сітілайтах майорить символіка, як партій з фракціями у Верховній раді, так і місцевих осередків інших політичних сил. Поширеним явищем, є білборди із привітанням з нагоди Дня Незалежності від чинного міського голови Олексія Момота (про свої наміри балотуватися на новий термін поки офіційно не повідомляв).

Якщо зовнішню рекламу поділити на дві групи: партії та кандидати, то за кількістю білбордів від певного суб'єкта в цих групах не відчувається виражених лідерів.

Згідно з інформацією спостерігачів ОПОРИ зовнішньої реклами від партії "Слуга народу" все ж більше в кількісному складі, на противагу - від партії "Сила і честь" – помічені тільки два сітілайти в центрі міста.

Якщо порівнювати ці дві групи політичної реклами між собою, то на першому місці знаходиться реклама саме від політичних партій.

У селищі міського типу Іванків, Вишгородського району, яке до проведення адміністративно-територіальної реформи було районним центром Іванківського району, станом на кінець серпня зовнішня політична реклама в самому місті та його околицях відсутня.

Що ж до друкованих видань та наявності в них політичної реклами та піару - ситуація розгортається наступним чином.

У Вишгороді в продажу є дві місцеві газети: "Слово" та "Вишгород".  Головною статтею примірника "Слово" від 22 серпня, є матеріал обсягом у дві з половиною сторінки про підсумки роботи Новопетрівського сільського голови Радіона Старенького. В останніх абзацах інтерв'ю зазначається, що Радіон Старенький планує балотуватися на місцевих виборах на посаду голови Петрівської ОТГ від "Слуги народу". Також на шпальтах газети зафіксовано привітання з Днем Незалежності від керівництва району, депутатів РДА й сільських голів району.

На першій шпальті Газети "Слово" привітання від чинного міського голови Олексія Момота з Днем Незалежності (повторює зображення на білбордах в місті). В цій газеті також зафіксовано привітання зі святом від посадових осіб ради, але вже міської. На додачу до них, є привітання від двох колишніх представників місцевої влади Андрія Анісімова та Романа Буковського.

Довідково: Андрій Анісімов з 2016 по 2017 рр. обіймав посаду голови Поліської РДА Київської області; від 3 липня до 21 грудня 2017 рок був головою Бородянської РДА Київської області; від 26 грудня 2017 року до12 листопада 2018 року обіймав посаду першого заступника голови Київської обласної ради. Роман Буковський від 2014 до травня 2019 року був депутатом Київської обласної ради. На минулих парламентських виборах балотувався по 96-му округу, суб'єкт подання "Батьківщина". В місті зустрічається зовнішня політична реклама від цих осіб).

Також в газеті опублікована стаття про депутата міської ради Артема Тютюнника. В ній розміщено інформацію про те, що місцевий депутат брав під особистий контроль укладання асфальтобетонного полотна на одній з вулиць та про його особисту домовленість з виборцями реконструювати найпроблемніші прибудинкові території.

Місцевою газетою в селищі Іванків є "Трибуна праці". В ній опубліковані привітання з нагоди свят від голови Іванківської РДА Сергія Яценка та голови Іванківської районної партійної організації ВО "Свобода" Олега Берегового.

Розміщено цитату з допису в мережі "Фейсбук" депутата Верховної ради від 96-го округу, Ольги Василевської-Смаглюк про фінансування політичних партій, а також матеріал про роботу політтехнолога з депутатами від "Слуги народу".

Спостерігачі мережі ОПОРА зазначають - у всіх використаних в статті публікаціях було відсутнє належне маркування.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: "Цілком природно, що медійна активність політичних партій та потенційних кандидатів зростає напередодні виборів. Однак, слід зауважити, що Виборчий кодекс України визначає за політичну агітацію будь-яку діяльність, що може спонукати виборця голосувати за чи проти кандидата або партії. Крім того, кодексом передбачено терміни коли може розпочинатись агітація та те, що вся агітаційна продукція має оплачуватись з виборчих фондів учасників виборчого процесу. А отже, з моменту реєстрації відповідних суб'єктів вся вищезгадана продукція може вже трактуватись, як агітаційна і має бути змінена на ту, що оплачена з виборчого фонду".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)