В п’яти  районах Запорізької області помічена зовнішня реклама від шести політсил, що є учасниками загальнонаціонального політичного життя. Також розповсюджена практика бордів із інформацією про політичну партію міського голови Запоріжжя. Святкування Дня Незалежності України пройшло із привітальними промовами від депутатів місцевих обласної та міських рад, партійними прапорами і спортивними заходами за підтримки політиків.

Окремі випадки політичної реклами в Запоріжжі ОПОРА почала фіксувати ще з 4 серпня. На той час в обласному центрі були помічені борди із символікою та назвами партій «Опозиційна платформа – За життя», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу», «Батьківщина»,  а також борд із словом «Майбутнє» і використанням упізнаваних кольорів та шрифтів партії «За майбутнє».

У другій половині серпня динаміка таких прикладів зросла як у самому Запоріжжі так і в області. Борди залишаються найпоширенішою платформою для зовнішньої реклами. Поруч із вже згаданими політичними силами такі матеріали розмістили «Наш край» (найбільша кількість зафіксована у місті Приморськ) та «Час Єднання. Володимир Буряк». Остання назва – це скорочення від «Партія Володимира Буряка «Єднання» політсили міського голови Запоріжжя. Ця реклама помічена в обласному центрі та у містах Василівка і Мелітополь.

Окрім бордів пов’язаних із Володимиром Буряком у Запоріжжі встановлені сітілайти, де згадується ім’я цього політика та перераховуються міські муніципальні установи із гаслом «Продовжимо розпочате».

Також ОПОРА помітила на вуличній лавці біля будинку № 73 на вул. Сергія Синенка матеріали із символікою «Команди Буряка». Це спільна самоназва трьох кандидатів-мажоритарників та Володимира Буряка, які балотувалися до Верховної Ради у 2019 році.

Щодо персоналізованої реклами, то вона була представлена у Мелітополі на зовнішніх носіях зі згадкою про Володимира Крейденка від партії «Слуга народу», закликами відпочивати на Азовському морі від депутата Верховної Ради Павла Мельникова та привітаннями із Днем Незалежності України від депутата Верховної Ради Сергія Мінька і депутата Запорізької облради Івана Федорова.  Також у Мелітополі станом на 26 серпня помічена роздача до поштових скриньок газет «Команда Мінька». Таким ж чином поширювалося видання «Слуга народу».

На вході до Семенівської сільської ради Мелітопольського  району розміщена конструкція із інформацією про благодійний фонд Фелікса Кусаєва, який у 2019 році висувався до Верховної Ради від одномандатного виборчого округу №80 Запорізької області.

В Бердянську зафіксовані сітілайти привітального змісту із зображенням колишнього помічника міського голови Бердянська Ігоря Вєнцева.

Під час святкування Дня Державного Прапора України у Запоріжжі відбувався автопробіг.  Учасники використовували держпрапори та партійні від «Європейської солідарності». Від цієї політсили в місті встановили намети.

На День Незалежності серед громадських зборів на запорізькій площі Героїв Майдану та згодом під час ходи окремі учасники використовували прапори політичної партії «Свобода».

З нагоди свята у мелітопольському міському парку ім. Горького відбулися змагання з багатоборства. Сцену заходу облаштували стендом, де зазначалося, що дійство відбувається завдяки підтримці вже згаданого Івана Федорова. Також наводилося ім’я Романа Романова.

Наступного дня в цьому ж парку були розташовані намети із символікою партії  «Опозиційна платформа – За життя». Такі ж намети із газетами фіксували і Запоріжжі.

Згідно з публікацією у інтернет-виданні «PRO.berdyansk.biz» День Незалежності України відсвяткували у 7 семи мікрорайонах Бердянська.  Мешканців Азмола привітали депутат облради Олександр Бабанін, депутати Бердянської міськради Жанна Безродня, Іван Братеньков і голова комітету мікрорайону В’ячеслав Мазохін. В Колонії привітання озвучила депутатка Бердянської міськради Тетяна Фурманова, а в Скловолокні її колега Тетяна Смолянінова.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. А частина 3 цієї ж статті наголошує, що передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)