У Святогірську роздавали подарункові пакунки з солодощами, пляшкою шампанського та листівкою із зображенням потенційного кандидата від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» на посаду голови міста Володимира Бандури. 

Це зафіксував активіст місцевої громадської організації, який викликав на місце правоохоронні органи, повідомляється на сайті інформаційного порталу «СТОПКОР». На вимогу поліції продемонстровано вміст пакунку – пляшку шампанського, бісквіт та листівку із зображенням Володимира Бандури. 

Фото: сайт СТОПКОР

При моніторингу сторінки у соціальній мережі спостерігачі ОПОРИ виявили, що Володимир Бандура є політичним діячем і, ймовірно,  планує балотуватись від «Опозиційної платформи – За життя» на посаду голови міста Святогірськ. Днями раніше він опублікував ролик на своїй сторінці у соціальній мережі, у якому розказав про свої політичні плани, на відео також є напис «Оппозиционная платформа – За жизнь» (російською мовою). 

Працівник прес-служби Слов‘янського відділу поліції Марк Ткаченко в коментарі ОПОРИ зауважив: «22 серпня о 9.20 ранку надійшло повідомлення що, у м. Святогірськ по вул. Івана Мазепи роздають продуктові набори та не представляються, від якої політичної сили, так зафіксовано у звернені. Виїхала оперативна група та внесла випадок в операційні зведення. В силу відсутності політичних ознак, приналежності до політичної партії кримінального провадження не було відкрито».

Представники Громадянської мережі ОПОРА звернулись за коментарем до обласного осередку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», представниця у телефонній розмові пообіцяла надати офіційний коментар пізніше. 

Також спостерігач ОПОРИ звернувся безпосередньо до Володимира Бандури у телефонній розмові, де він дав наступний коментар:

«В рамках чинного законодавства я вирішив привітати мешканців міста зі святом, з Днем Незалежності, особисто від себе особисто - як від підприємця, від мешканця міста Святогірськ».

На питання, чому на листівках використана партійна символіка, Володимир зазначив: «На листівках будо тільки моє зображення. Але так, я представляю місцевий осередок політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», і маю бажання приймати участь у місцевих виборах». 

Вже після випадку адресної роздачі пакунків мешканцям, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що 23 серпня Володимир Бандура організував свято для дітей, про що він також розповів на особистій сторінці у соціальних мережах.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, дала коментар: «Виборчий процес офіційно стартує 5 вересня. Але ще до цього часу потенційні кандидати та політичні партії, користуючись моментом, застосовують схеми непрямого підкупу виборців, - роздають пакунки, організовують свята. Згідно чинному законодавству, їх не можна за такі дії притягнути до відповідальності».

ОПОРА також повідомляє, що відповідне роз’яснення публіковане також на сайті НАЗК: «Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА