Найбільша політична активність у Кривому Розі в серпні спостерігачі ОПОРИ зафіксували серед партій «Блок Вілкула», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу».

У серпні 2020 року по всьому Кривому Рогу спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди партії «Слуга народу».

Електронна вивіска популярної в Кривому Розі мережі магазинів «HALVA» змінюється на логотип «ЗЕ місцеві СЛУГА НАРОДУ». За інформацією ЗМІ власник магазинів «HALVA» Павло Сухоцький є також власником мережі магазинів «ФАЙНО». На столі для сумок в магазині «Файно» спостерігачі ОПОРИ зафіксували газети «Слуга народа».

Спостерігачі ОПОРИ у Кривому Розі зафіксували велику чергу автомобілів, власники яких вишикувались задля того, щоб наклеїти на заднє скло наліпку з рекламою Костянтина Павлова (ОПЗЖ). Це відбувалося на майданчику між супермаркетом «Ашан» та КП «Криворізька міська клінічна лікарня №2». 22 серпня в черзі було зафіксовано близько 70 автомобілів. Спостерігачам вдалося з’ясувати умови такої співпраці. Виявилося, що власникам транспортних засобів за розміщення наліпки платять по 2000 тис грн. Відразу виплачують 1 тис грн, а решту суми через місяць, якщо наліпка ще буде на склі. Клеять наліпки чоловіки, а жінка, яка стоїть за кілька метрів з відомістю, фіксує номери машин. За її словами для отримання грошей не потрібні жодні документи.

Нагадаємо, що. Костянтин Павлов двічі був народним депутатом України. У 2012 році він обирався від Партії Регіонів, у 2014 - як самовисуванець. У 2019 році політик потрапив у скандал, оскільки під час засідання Верховної ради фотограф Ян Доброносов зафіксував пікантну переписку Костянтина Павлова.

22 серпня в комунальному автобусі №1А спостерігачі ОПОРИ зафіксували на відеоекрані, який розміщений всередині громадського транспорту, політичну рекламу Юрія Вілкула (чинний міський голова Кривого Рогу) та Костянтина Павлова (ОПЗЖ). Зауважимо, що приблизно 80% всього контенту на моніторах носять розважальний характер.

В цьому автобусі висить табличка, на якій написано: «Програма мера Ю. Вілкула з розвитку міського комунального транспорту».

Нагадаємо, що ще у 2018 році місцеві мешканці створили петицію, в якій вимагали створити такий маршрут комунального автобусу. Петиція була відхилена. Але у 2019 році міська рада його все ж запустила.

Також у Кривому Розі зафіксовані білборди Валерія Греська, депутата міської ради від партії «Опозиційний блок».

Довідка. Станом на 31 липня 2020 року в Кривому Розі проживають 507 573 тис виборців. Ця інформація міститься на сайті Державного реєстру виборців. На позачергових виборах народних депутатів у 2019 році криворіжці здебільшого віддали свої голоси за партію «Слуга народу», більше 60% виборців Кривого Рогу підтримали цю політичну силу.

Серед ОТГ Криворізького району найбільша довиборча активність помічена в Новопільській ОТГ. 24 серпня на своїй сторінці в фейсбуці депутат обласної ради від «Самопомічі» Ірина Туровська заявила про наміри балотуватись на голову Новопільської ОТГ.

Фото зі сторінки Ірина Туровської у фейсбук

Ірина Туровська 23 серпня відвідала відкриття відкритого простору в смт Радушне, що входить до Новопільської ОТГ. На заході її супроводжував Юлій Морозов, депутат Криворізької міської ради від партії «Сила людей». ОПОРА звернулася за коментарем до Ірини Туровської. Вона повідомила наступне: «В березні цього року був підписаний Меморандум про співпрацю між представниками криворізьких осередків партій «Самопоміч», «Сила людей» та «Громадянська позиція». Про нашу подальшу співпрацю на місцевих виборах, я вам повідомлю трохи згодом».

Також на 24 серпня в смт Радушне був анонсований захід - футбольний матч і концерт за підтримки Аграрної партії України. Він не відбувся через лист голови селищної ради, в якому рекомендується утриматися від проведення масових заходів в умовах карантину.

Відповідно до статті 53 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)