Понад 30% громад у Сумській області будуть голосувати за системою пропорційного представництва на виборах депутатів міських, сільських та селищних рад. Такими є результати аналізу ОПОРИ кількості виборців у області. 

Згідно з даними про кількість виборців станом на 1 серпня 2020 року 16 із 51 громад Сумщини нараховують понад 10 тисяч виборців. Відповідно в 16 міських та селищних рад обиратимуть депутатів за системою пропорційного представництва, а в 35 – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних округах.

У Сумській області голову обиратимуть у 15 громадах. З них лише у Сумській ОТГ чисельність виборців перевищує межу 75 тисяч, у списку зазначена 231 тисяча 127 громадян, що мають право голосу. Таким чином голову обиратимуть за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості.

Відповідно до частини 1 статті 192 Виборчого кодексу України у громадах, де менше 10 тисяч виборців, голосування за депутатів міських, сільських і селищних рад відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах.  Відповідно до 2 цієї ж статті у громадах, де кількість виборців від 10 тисяч осіб, вибори проводитимуться за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками.

Відповідно до частин 4 та 5 статті 192 Виборчого кодексу України вибори міського голови в громаді, де до 75 тисяч виборців, проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.