12 серпня на Черкащині почали працювати територіальні виборчі комісії. З моменту перших засідань Центральна виборча комісія вже видала чотири постанови про зміни у ТВК. У Черкаській області станом на 25 серпня замінили 71 члена ТВК. Про це інформують представники Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

Згідно із постановою ЦВК, 10 серпня на Черкащині було утворено обласну, чотири районні та 16 міських територіальних виборчих комісій. Усі комісії були утворені у максимальному складі – по 18 осіб, відтак всього у цих  комісіях задіяно 378 осіб.

Заміни політичних партій у ТВК області

Перші зміни у складах територіальних виборчих комісій Черкащини ЦВК затвердила 14 серпня. Тоді 33 представників від 11 політичних сил замінили у 14 ТВК регіону. Зокрема, у Черкаській обласній ТВК замінили двох членів комісії. Мова йде про Дмитра Жиляєва, якого засудили за участь у виборчих фальсифікаціях на місцевих виборах 2015 року. До складу комісії він увійшов за квотою від політичної партії “Слуга народу”. У зв’язку із такими обставинами його замінили на Тетяну Єлєнік.

Другою особою, яку замінили в обласній ТВК, стала членкиня комісії Любов Здоровенко. Її замінили на Олену Савенко, яка увійшла до складу комісії за квотою політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ”.  А Любов Здоровенко пізніше увійшла до складу Черкаської районної ТВК від того ж суб’єкта подання.

У трьох районних ТВК (Золотоніській, Черкаській, Уманській) замінили 6 членів комісії, а саме: трьох осіб від політичної партії “За Майбутнє”, двох осіб від “Слуги народу” та одну особу від “АВАНГАРДУ НАРОДУ”.

Заміни відбулися і в 10 міських ТВК. Так, було замінено 13 осіб від політичної партії “Слуга народу”, 4 особи - від “За Майбутнє” та 2 осіб - від “ПАРТІЇ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ”. Також було замінено по одному представнику від таких політичних сил: “Солідарність жінок України”, Партія Зелених України, ВО “ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ”, ВО “САМОПОМІЧ”, “СОЦІАЛІСТИ” та “ВЕЛИКА КРАЇНА”.

Наступні зміни ЦВК затвердила 18 серпня. Тоді 32 представники від 15 політичних сил замінили у 14 комісіях. Зокрема, було замінено членів комісії від таких політичних партій: “За Майбутнє” (11 осіб), “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ” (3 особи), “Слуга народу” (3 особи), “Голос” (2 особи), “СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ” (2 особи) та “Соціалістична партія України” (2 особи). Також замінили по одному представнику від партій: “Європейська Солідарність”, “ПАТРІОТ”, “СОЦІАЛІСТИЧНА ПАРТІЯ ОЛЕКСАНДРА МОРОЗА”, Партія місцевого самоврядування, Партія вільних демократів, “Громадянська позиція”, Партія Пенсіонерів України, ВО “ЧЕРКАЩАНИ” та “РУХ НОВИХ СИЛ МИХАЙЛА СААКАШВІЛІ”.

Утретє зміни у складі місцевих ТВК області Центральна виборча комісія затвердила 20 серпня. Тоді замінили по одному представнику у Черкаській обласній і трьох міських ТВК. Мова йде про представників від політичної партії “Соціалісти”, Партії Антона Яценка, “НОВОЇ ПОЛІТИКИ” та “За Майбутнє”.

Четверту хвилю замін у ТВК області ЦВК затвердила 21 серпня. Так, у Звенигородській районній ТВК замінили заступника голови ТВК. Ним став Віталій Стаценко, який є представником політичної партії “ОШУКАНІ УКРАЇНЦІ”.

У Золотоніській міській ТВК було замінено секретаря комісії. Ним стала Валентина Горбань, яка також є представницею політичної партії “ОШУКАНІ УКРАЇНЦІ”.

Зауважимо, що найбільша кількість замін відбулася за ініціативи партій “Слуга народу” та “За Майбутнє”. Ці політичні сили вже замінили в комісіях по 19 осіб. Третю сходинку за найбільшою кількістю замін посіла політична партія “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ” (замінено 4 осіб). По два члени ТВК в області було замінено від таких політичних сил: “ОШУКАНІ УКРАЇНЦІ”, “ПАРТІЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ”, “СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ”, Соціалістична партія України, “Голос”. В усіх інших партіях замінили по одному члену ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.