В Івано-Франківській області налічується 47 сільських та селищних ТВК. В чотирьох із них проведуть жеребкування щодо включення кандидатур до складу виборчих комісій, а  деякі ТВК досі недоукомплектовані.

Надвірнянська районна виборча комісія проведе жеребкування щодо включення кандидатур до Ланчинської та Делятинської селищних виборчих комісій, а також до Пасічнянської сільської ТВК.

Івано-Франківська районна ТВК проведе процедуру жеребкування щодо включення кандидатур до складу Єзупільської селищної ТВК.

Варто зазначити, що до складу Поляницької сільської територіальної виборчої комісії було подано всього-на-всього 7 кандидатур. Відтак, ця виборча комісія буде доукомплектована членами комісії за поданням голови Надвірнянської районної ТВК.

Суб'єктами подання були: політичні партії, які мають фракції у Верховній раді та місцева організація партії, яка уклала угоду про співпрацю із політичною групою, яка зареєстрована у парламенті.

Комісії створюються у складі не менше 9 осіб та не більше 18. Якщо подань до складу сільських та селищних ТВК більше ніж максимальна кількість членів комісії, то проводиться жеребкування, щодо включення кандидатур до складу ТВК Процедура жеребкування регулюється Постановою ЦВК.

Як повідомлялося раніше 20 серпня завершився процес подання кандидатур до складу сільських та селищних ТВК, які вносились до районних ТВК.

«Кількісний та професійний склад сільських та селищних ТВК є важливим фактором в організації виборчого процесу, - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області. – Від цього залежить, як ТВК цього рівня формуватимуть дільничні виборчі комісії у селах та селищах»

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. Щоправда, деякі члени ТВК на них не прийшли. Також ОПОРА повідомляла, що у серпні голови та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюватимуть на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес. 14 серпня на Прикарпатті партії «За майбутнє» та «Зелений тризуб» замінили своїх представників в чотирьох ТВК. Разом з тим ОПОРА повідомляла, що станом на 20 серпня на Прикарпатті майже 200 виборців змінили виборчу адресу. Крім того, ОПОРА з’ясувала за якими правилами обиратимуть депутатів на місцевих виборах на Прикарпатті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер