Попри те, що виборча кампанія офіційно стартує лише 5 вересня, у всіх районах Волинської області станом на 24 серпня з’явилися білборди та сітілайти на користь політичних партій чи потенційних кандидатів.

Оскільки особливістю виборчого процесу перших та місцевих виборів є його стислі строки (виборча кампанія буде тривати лише 50 днів), така ситуація змушує політичні партії (потенційних суб’єктів виборчого процесу) та майбутніх кандидатів розпочати свою активність задовго до офіційного старту виборчого процесу. Одним із публічних проявів такої активності є розміщення зовнішньої реклами на білбордах та сітілайтах.

Найбільшу кількість зовнішньої рекламипредставники ОПОРИ виявили на території Луцька, Нововолинська та Володимира-Волинського.

В різних населених пунктах області було зафіксовано розміщеннязовнішньої реклами на користь таких політичних партій: «За майбутнє», «Слуга народу», «Перемога Пальчевського», «Пропозиція», «Громадянський рух «Свідомі», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»,«Європейська «Солідарність».

Зокрема, у селищі Маневичі Камінь-Каширського району було виявлено білборди із надписом «За майбутнє рідної землі», «Зе! Місцеві Слуга народу. Україна – це ти!», «Перемога Пальчевського. Об’єднуйтесь! Palchevskуі.win» та «З незалежністю не жартують. Європейська Солідарність».

У місті Ковель спостерігачі виявили на площинах зовнішньої реклами аналогічні білборди із символікою партій «За майбутнє» та «Перемога Пальчевського».

У місті Луцьк на площинах зовнішньої реклами виявлено найбільшу кількість зразків рекламної продукції на користь партій. Тут розміщені білблорди із назвою та логотипом «Громадянського руху «Свідомі» та текстом «Вибори 2020. Досить змін уже чекати! З нами йди у депутати!#командаПокровського. Заповни анкету на сайті www.свідомі.укр, щоб стати кандидатом у депутати» та «Свідомі. Громадянський рух. Місцеві вибори –місцева команда!»

Також «рекламується» партія «За майбутнє» із короткими надписами на білбордах та сітілайтах:«Майбутнє» та «За майбутнє рідної землі», а також «Слуга народу» із гаслом «Україна – це ти!».

Зафіксували представники ОПОРИ і рекламу партії «Пропозиція» на білбордах та сітілайтах із гаслом «Про/pro– «за», «продуктивна позиція. «Пропозиція» політична партія».

Окрім того, 22 серпня в обласному центрі з’явилися білборди із зображенням керівника луцького осередку партії «Слуга народу» Романа Бондарука та ще одного лідера партії в області Андрія Костенка. На білбордах у «брендових» кольорах партії містяться такі тексти: «Зе! Місцеві.Слуга народу. Роман Бондарук. Луцьк – це ти!» та «Зе! Місцеві. Слуга народу. Андрій Костенко. Луцьк – це ти!» та зображення обох політиків.

Разом із тим, ще на початку серпня у Луцьку були зафіксовані білборди із прізвищем потенційного кандидата» – на зеленому тлі виділені червона те зелена вставки, на яких розміщено надпис «Валерій Боярський».

Також у Луцькому районі виявили рекламні білборди із текстом «Волинь моя Батьківщина» та «Єдина надійна команда Батьківщини».

Натомість на території Володимир-Волинського району поширені матеріали на користь потенційних кандидатів. Так, у Нововолинську з’явилися білборди із надписом «#громада це ти. Андрій Бадзюнь», «Гряди, Грибовиця, Благодатне, Нововолинськ, Кропивщина, Тишковичі, Низкиничі, Хренів – це ти. Громада – це ти. Андрій Бодзюнь».

Також у місті зафіксували низку сітілайтів із зображенням потенційного кандидата Бориса Карпуса «Карпус Борис. Потрібні зміни», виконані у стилістиці партії «За майбутнє».

У Володимирі-Волинському виявили білборди із зображенням потенційного кандидата Ігоря Пальонки. Окрім того, матеріали містять текст «За майбутнє. Політична партія. Ігор Пальонка. Потрібні зміни».

Також на вулицях міста можна було побачити безособові білборди «Я іду», виконані у чорно-білій гамі, які також пов’язують із місцевими виборами.

Варто зауважити, що такі завчасні прояви активності з боку політичних партій та потенційних кандидатів – майбутніх суб’єктів виборчого процесу спрямовані, у першу чергу, на популяризацію новостворених політичних проектів серед виборців, підвищення рівня впізнаваності майбутніх кандидатів, а щодо «досвідчених» місцевих політиків – з метою нагадати виборцям про себе.

Згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування. Про це також ідеться участинах 1, 5 статті 195 Виборчого кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 53 Виборчого кодексу України, кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)