З 20 утворених у Запорізькій області територіальних комісій Дніпрорудненська міська ТВК зібрала кворум для першого засідання лише 17 серпня 2020 року. Відповідно перше засідання відбулося на 4 дні пізніше, ніж передбачено Виборчим кодексом України.

На засіданні, яке відбулося 17 серпня, 12 з 18 членів Дніпрорудненської міськіої ТВК склали присягу.

Голова комісії Ольга Кашуба від місцевої організації політичної партії  "Опозиційна платформа – за життя" зазначила, що засіданні 12 серпня 2020 року не відбулось через відсутність кворуму, були присутні лише 7 з 18 членів ТВК: «Люди були відсутні з різних причин: п’ятеро  – не  місцеві, інші ж були відсутні з особистих причин».

Однак, станом на 17 серпня 2020 року все ще не склали присягу такі члени Дніпрорудненської міської ТВК:

  • Анатолій Заболотний від політичної партії "Влада народу!" (ймовірна причина – проживає  у Запоріжжі);
  • Валентина Кавун від політичної партії "Партія регіонів" (ймовірна причина – проживає  у Запоріжжі);
  • Людмила Конякіна від політичної партії Партія Шарія (ймовірна причина – проживає  у Бердянську);
  • Ніна Моргун від політичної партії  "Команда Дніпра" (ймовірна причина – проживає  у Запоріжжі);
  • Надія Омельченко від місцевої організації Селянської партії (ймовірна причина – проживає  у Запоріжжі);
  • Катерина Ципко від політичної партії "Воля народу" (відсутня у місті).

“Проведення першого засідання виборчої комісії із запізненням може призвести до не виконання календарного плану  та вимог Виборчого кодексу. Як наслідок такого порушення,   за наявності достатніх підстав, ЦВК (як комісія що її утворила)  може прийняти рішення щодо дострокового припинення повноважень усього складу цієї ТВК. Та відповідно до ч.5 ст. 208 Виборчого кодексу України у триденний строк  з дотриманням норм виборчого законодавства, затвердити новий склад такої комісії,” – зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно з пунктом 3 статті 36 Виборчого кодексу України, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні засідання – за необхідності.

Нагадаємо, попередньо ОПОРА вже провела моніторинг перших засідань територіальних виборчих комісій у Запорізькій області.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)