У складі 24 територіальних виборчих комісій Дніпропетровської області відбулися заміни їхніх членів. Рекордсменами стали представники місцевої організації політичної партії «Солідарність жінок України» (23 нові особи). Найбільше замін серед членів Дніпровської міської комісії.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перші заміни у складах ТВК Дніпропетровської області, відповідно до постанови Центральної виборчої комісії №179 від 14 серпня. Найбільше замін відбулося в Дніпровській міській – 7 та  в обласній ТВК – 5.

В обласній ТВК достроково припинено повноваження секретаря комісії Дмитра Дуба («За майбутнє») та членів комісії: Геннадій Боярський (Зелені), Оксана Палій («Успішна Україна»), Олена Пеліна («Справедливість»), Інга Самойленко («Єдність»). Їх замінено відповідно на Володимира Максимова, Наталію Кумановську, Любов Кальченко, Сергія Згоніка, Дмитра Зимного.

ЦВК достроково припинила повноваження таких членів Дніпровської міської територіальної виборчої комісії: заступник голови Маргарита Соловей («За майбутнє»), Любов Борщ («Солідарність жінок України»), Олександр Китайгородський (Партія Єдності), Григорій Михайленко (Велика Україна), Вікторія Підберезна (Партія Шарія), Олександр Танський (Партія місцевих громад), Юлія Шлега (Партія Труда). Новими членами комісії стали відповідно Ольга Хоніч, Тетяна Санжаровська, Андрій Гусак, Олексій Ткаченко, Валерій Пікінер, Даниїл Селін, Наталія Гордінська.

Чотири нових членів комісії мають досвід роботи на попередніх виборах в складі ОВК. Інформацію вдалося зібрати завдяки сервісу ОПОРИ tvk.oporaua.org та сайту Центральної виборчої комісії. Ольга Хоніч («За майбутнє») у 2015 році була членом ОВК №205 на проміжних виборах народного депутата від «Об’єднання «Самопоміч». Також вона була заступником міського голови Чернігова (з 2014 по 2019 рр.) та помічником на громадських засадах народного депутата Верховної ради 8 скликання від «Самопомочі» Анни Романової. Андрій Гусак (Партія Єдності) у 2002 році був членом ОВК №118 (Львівська область) від партії «Наша Україна», а у 2015 році – член Дніпропетровської міської ТВК від «Патріотичної партії України». Олексій Ткаченко (Велика Україна) – у 2012 році член ОВК №27 (Дніпропетровська область) від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!», у 2015 році член Дніпропетровської міської ТВК від Радикальної партії Олега Ляшка, у 2019 році був членом ОВК №24 від Олега Ляшка (перший тур виборів президента) та головою ОВК №27 від Володимира Зеленського (повторне голосування). Наталія Гордінська (Партія Труда) у 2019 році була членом ОВК №25 від Руслана Ригованова. Даниїл Селін (Партія місцевих громад) у 2019 році був довіреною особою Петра Порошенка в 37-му окрузі та є головою комісії з припинення КП «Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» Дніпропетровської міської ради (джерело – сайт Дніпровської міської ради).

У Дніпровській районній ТВК було замінено голову комісії Клімєнта Россінського (За майбутнє) на Віталія Вишинського. Останній має чималий досвід роботи в ОВК в різні часи та в декількох областях України. Він був суб’єктом подання від Петра Симоненка, партій «Русь єдина», КПУ, ВО «Свобода».

У Криворізькій міській ТВК Світлану Соколову (Команда Дніпра) замінили на Олександра Курмаза, Анастасію Сафонову (Солідарність жінок України) на Олександа Ляшенко, Вікторію Торчун (Солідарність жінок України) на Сергія Недяка.

У Марганецькій міській ТВК замінено голову комісії Нелі Галиченко (Голос) на Марину Романенко.

У Синельниківській міській ТВК достроково припинено повноваження голови комісії Мирослави Щудло («Солідарність жінок України»). Новим головою стала Наталія Попова.

У Жовтоводській міській ТВК замість Інни Глазкової (Голос) головою комісії стала Світлана Гоголь.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області, зазначив: «На жаль, постійні заміни членів виборчих комісій після їхнього формування відбуваються кожні вибори. Причина полягає в поганій організаційній роботі партій з кадрового підбору».

У пункті 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України до підстав дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії відносять внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. А у частині 6 цієї ж статті зазначено, що рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв’язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб’єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)