З 20 утворених у Запорізькій області територіальних комісій – Дніпрорудненська міська ТВК не провела перше засідання вчасно через відсутність достатньої кількості членів для кворуму. В інших, попри не явку окремих членів, дедлайнів дотрималися.

Громадянська мережа ОПОРА здійснила моніторинг перших засідань обласної, 5 районних та 14 міських територіальних виборчих комісій, що були утворені згідно з вимогами Центральної виборчої комісії на Запоріжжі.

У Запорізькій обласній ТВК 11 з 18 членів склали присягу на першому засіданні 12 серпня 2020 року.  На засідання не прийшли представники Народно-Демократичної партії - причина відсутності невідома. Члени комісії  від  «Солідарності жінок України» та «Партії твого міста» надали недійсні телефонні номери.  Секретар від  партії «Слуга Народу» перебуває за межами міста за сімейними обставинами, а членкиня від цієї ж політичної сили наразі у відрядженні. Представник виборчого органу «Опозиційної платформи – За життя»  відпочиває за межами Запорізької області, а член комісії від «Європейської Солідарності» у зв’язку із виробничими обставинами не зміг відпроситись на засідання комісії.

У Запорізькій міський територіальній виборчій комісії також присягу склали 11 з 18 членів 12 серпня 2020 року. Голова ТВК Юлія Зімакова від місцевої організації політичної партії «Слуга Народу» надала перелік осіб відсутніх на першому засідання та пояснення про причину їхньої неявки:

«Суб'єкт подання від політичної партії «Солідарність жінок України» відсутня за станом здоров'я. Суб'єкт подання політична партія «Всеукраїнський народний союз» - відсутня у зв'язку з проживанням в Києві. Суб'єкт подання політична партія «Українська стратегія Гройсмана» - перебуває на відпочинку. Суб'єкт подання партія «Справедливість» хворіє. Суб'єкт подання політична партія «Нові обличчя» мешкає у місті Христинівка. Суб'єкт подання політична партія «Слуга Народу» - в лікарні, за станом здоров'я не могла бути присутня. Суб'єкт подання політична партія «Відродження і розвиток» - недійсний номер телефону».

«У Запорізької області провели свої перші засідання у визначені законом терміни всі, крім однієї комісії - Дніпрорудненської міської у Василівському районі Запорізької області. Причиною неможливості провести перше засідання вчасно стала відсутність кворуму», – зазначила обласна координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області.

Згідно з частиною 3 статті 36 Виборчого кодексу України, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні засідання – за необхідності.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.