У Донецькій області перші засідання ТВК відбулися 12 серпня, кворум був. Представники Громадянської мережі ОПОРА відвідали засідання міських територіальних виборчих комісій у Краматорську та Маріуполі.

12 серпня ввечері були проведені перші засідання ТВК у Донецькій області. Представники Громадянської мережі ОПОРА особисто відвідали засідання міських територіальних виборчих комісій у містах Краматорськ та Маріуполь. Саме ці міста були обрані у зв'язку з тим, що вони є районними центрами та найбільшими за чисельністю виборців на неокупованій частині Донецької області, наразі це є майже північ та південь області відповідно. Зокрема, згідно з інформацією на офіційному сайті Державного реєстру виборців, станом на 31 липня 2020 року кількість виборців у Краматорську складає 147 884 осіб, у Маріуполі – 325 145 осіб. 

На першому засіданні Краматорської міської ТВК члени комісії познайомились, вирішували формальності та складали присягу, після якої їх допускатимуть до роботи. Хоча на засіданні були присутні не всі члени ТВК, проте кворум був – з 18 членів територіальної виборчої комісії зібралися 13 осіб (із них 5 жінок і 8 чоловіків). Усі члени ТВК, які прийшли на перше засідання склали присягу, чим дали свою згоду працювати у комісії. 

Керівний склад Краматорської комісії був присутній на засіданні не в повному складі. Зокрема, були присутні:

  • Голова комісії – Щербачук Яна Іванівна, 1981 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу» (пункт 1 частини 2 статті 203 Кодексу).
  • Заступник голови комісії – Заслона Вікторія Миколаївна, 1972 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська солідарність» (пункт 1 частини 2 статті 203 Кодексу).
  • А секретар комісії Непочатова Людмила Василівна, 1955 року народження (від місцевої організації Політичної партії «Опозиційний блок») на першому засіданні Краматорської міської ТВК була відсутня. 

На першому засіданні Маріупольської міської ТВК із 18 членів комісії на засіданні були присутні 14 осіб, кворум був зібраний, тобто цього було достатньо для визнання засідання повноважним для ухвалення на ньому рішень з питань порядку денного. 

Керівний склад Маріупольської міської ТВК наступний:

  • Голова комісії – Каци Дмитро Лазаревич, 1979 року народження від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» (пункт 1 частини другої статті 203 Кодексу).
  • Заступник голови комісії – Івлєва Людмила Олександрівна, 1978 року народження від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (пункт 1 частини другої статті 203 Кодексу).
  • Секретар комісії – Под’яблонська Юлія Михайлівна, 1982 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу» (пункт 1 частини другої статті 203 Кодексу).

На першому засіданні Маріупольської ТВК керівний склад був присутній у повному складі. Із 14 присутніх членів комісії були присутні 5 чоловіків та 9 жінок. За словами голови комісії, одна членкиня у телефонній розмові повідомила, що відмовляється від  подальшої роботи у ТВК. Вона зазначила, що це не демарш і не політичні міркування, просто її відмова від роботи у ТВК пов’язана з проживанням у місті Покровськ (Донецька обл.), тож їй незручно приїжджати на засідання до Маріуполя. 

Конфліктних ситуацій та випадків незаконного втручання у перші засідання територіальних виборчих комісій у Краматорську і Маріуполі, перешкоджання їх проведенню не було зафіксовано.

Відповідно до ч. 3 ст. 36 Виборчого кодексу перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої - шостої цієї статті, після чого складає присягу. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.