12 серпня був крайній термін, коли територіальні виборчі комісії мали провести свої перші засідання. Присутні склали присягу. Деякі комісії уже обговорили графік роботи, визначили тих, хто працюватиме на платній основі, а також кількість залучених працівників. Наразі ще не всі комісії мають приміщення для роботи та не забезпечені повністю  матеріально-технічними засобами.

На місцевих виборах у Львівській області будуть працювати 846 осіб у 47 обласних, районних та міських територіальних виборчих комісіях.

Згідно з ч. 3 ст. 36 Виборчого кодексу, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніше як на другий день після дня її утворення. Більшість ТВК на Львівщині зібралися 12 серпня. Для того, щоб комісія приступила до повноважень необхідно, щоб більше половину членів від її складу склали присягу. Перші засідання комісій відвідали не всі члени, оскільки дехто проживає в інших областях України, в іншому районі області або перебував на лікарняному.

Засідання Львівської обласної територіально виборчої комісії відбулося у приміщенні обласної державної адміністрації. Присутні були 15 із 18 членів. За словами секретаря ТВК Марії Булки («Слуга народу»), двоє представників, а саме від «Партії місцевих громад» та «Партії захисників України» відсутні, оскільки проживають у Кіровоградській та Миколаївській областях. Очевидно, слід очікувати на проведення заміни таких членів комісії. Водночас у порівнянні з попередніми виборами, кількість членів комісій з інших областей є значно меншою, а ніж зазвичай. Заступником голови ТВК є Валерій Шажко «Європейська Солідарність». Серед членів комісії також є голова обласної ТВК у період 2010-2020 років.

Окрім питань порядку денного, за ініціативи голови комісії Андрія Лозинського (ВО «Батьківщина»), представники політичних партій познайомилися між собою. Також їх було ознайомлено з правами та обов'язками членів територіальної виборчої комісії. На завершення усі присутні члени ТВК підписали текст присяги, яка визначена частиною 1 статті 38.

Зазначимо, що більшість присутніх були без масок. Наприкінці засідання отець, якого запросив голова ТВК, прочитав молитву та окропив присутніх водою.

Комісія працюватиме у 257 кабінеті в будівлі Львівської обласної державної адміністрації. Іншого матеріально-технічного забезпечення наразі ТВК не має. За словами голови Андрія Лозинського, комісія має владнати низку технічних та юридичних питань, опрацювати Постанову ЦВК про організацію роботи в умовах поширення COVID-19, а також запланувати зустріч із головами обласної адміністрації та обласної ради.

У Львівській обласній адміністрації діє особливий пропускний режим, через поширення COVID-19. Це ускладнює можливість потрапити на засідання особам, які мають право бути присутні, але не є членами ТВК. Представники ОПОРИ звернули на це увагу голови комісії з проханням узгодити з керівництвом адміністрації внесення змін до правил пропускного режиму. Свої рішення обласна комісія планує оприлюднювати на сайті ЛОДА, на власному розробленому сайті та/або на сторінці у соціальній мережі. Доступ для маломобільних груп та осіб з інвалідністю до зали засідання є.

У будівлі обласної державної адміністрації також перше засідання провела і Львівська районна ТВК. Присутніми були 12 із 18 членів. Під-час засідання заступниця голови Оксана Подвірна («За майбутнє») дистанціювалася від президії і зайняла місце в залі. Окрім представників ОПОРИ, було присутнє усе керівництво обласної територіально виборчої комісії, які прибули на запрошення голови Віктора Децика (ВО «Батьківщина»). Секретарем комісії є Ірина Радиш («Слуга народу»). Серед членів комісії також Марко Сліпецький «Голос»,  який є сином голови Львівської міської ТВК («Голос»).

Присутні проголосували за питання, хто працюватиме на платній основі (це троє членів комісії керівного складу) та кількісний склад залучених та технічних працівників.

Жодного технічного та матеріального забезпечення комісія немає. Є питання щодо того, якою буде юридична адреса комісії та в якому приміщенні подальшому засідатиме ТВК. За словами голови Андрія Децика, варіантів є декілька. Це питання мають вирішити найближчим часом. На завершення члени комісії обговорили графік роботи та чергувань у ТВК. Також Андрій Децик розповів ОПОРІ, що через технічні роботи ДП «Національні інформаційні системи» та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, невідомо, коли зареєструють комісію.

Участь у першому засіданні Самбірської районної територіально виборчої комісії взяли 12 осіб із 18. На платній основі у комісії працюватимуть голова Марина Мелько («Слуга народу»), заступник голови Діана Сорока («Голос») та секретар Юрій Ігнатович («Солідарність жінок України»). На час засідання ТВК не була забезпечена сейфом та організаційною технікою. Приміщення, де засідає комісія доступне для маломобільних груп та людей з інвалідністю.

На першому засіданні Золочівської районної ТВК були присутні 12 із 18 членів. Окрім представника ОПОРИ, прибув на засідання член Львівської обласної територіально виборчої комісії від «Європейської Солідарності» Олександр Чорний.

10 із 18 членів склали присягу під-час засідання Стрийської районної територіально виборчої комісії. Окрім представниці ОПОРИ, на засіданні була громадянка Руслана Маєр. Жінка є головою Стрийської районної організації  ВО «Батьківщина». Матеріально-технічними засобами комісія наразі не забезпечена.

Перше засідання провела Дрогобицька районна ТВК. Присутніми були 11 з 18 осіб. Усі прийняли присягу. Із керівного складу відсутнім був голова Василь Федючка («Слуга народу»). Кворум був і на засіданні Червоноградської районної територіально виборчої комісії.

Засідання Львівської міської ТВК відбулося у малій сесійній залі міської ради. Приміщення будівлі обладнане для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.  Однак, перешкодою потрапити на засідання є пропускний режим, який діє у Львівській міській раді через поширення COVID-19. Охоронці пропускають лише тих осіб, які внесені у список за поданням виконавчого комітету. Члени ТВК у документ були внесені. Участь інших осіб була не можлива. Відтак, представникам ОПОРИ довелося близько 5 хвилин пояснювати охоронцю міськради мету візиту та наполягати на можливій участі у засіданні. Громадянська мережа ОПОРА звернулася до керівництва ТВК з проханням врегулювати участь третіх осіб у подальших засіданнях комісії.

Голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький («Голос») декілька разів під-час засідання наголосив, що жодного обладнання, супутніх матеріалів для роботи комісії ще немає. Оголошення та рішення Львівської міської ТВК планують оприлюднювати на сайті міської ради або інформаційного агентства «Гал-Інфо». Заступником голови комісії буде Роман Лозинський (ВО «Батьківщина»), який ймовірно є родичем голови Львівської обласної ТВК Андрія Лозинського, а секретарем - Марта Стеблецька («Слуга народу»).

Перше засідання Старосамбірської міської ТВК відбулося в приміщенні міської ради, яке є доступним для людей з обмеженими можливостями. На ньому склали присягу 11 із 18 членів. На платній основі працюватимуть голова Роман Бучковський («Голос»), заступник голови Ірина Байло («Слуга народу») та секретар Мар’яна Карваш («За майбутнє»). Наразі ТВК не забезпечена печаткою, сейфом, табличкою та іншими необхідними речами для роботи.

Участь у першому засіданні Перемишлянської міської територіально виборчої комісії взяли 13 із 18 членів. На засіданні був присутній громадянин України Андрій Васильків. Члени комісії вирішили звернутися до міського голови із проханням щодо технічного забезпечення роботи ТВК.

На засіданні Дрогобицької міської ТВК були присутні 13 із 18 осіб. Усі склали присягу, а також обговорили графік роботи та обов'язки членів комісії.

Перше засідання Новороздільської міської територіально виборчої комісії відвідали 11 з 18 членів. Присутні склали присягу та обговорили питання тих, хто працюватиме на платній основі.

Кворум був і на засіданнях Червоноградської міської ТВК (10 із 18 осіб), Радехівської міської ТВК (12 із 18 осіб), Сокальської міської ТВК (14 із 18 осіб).

На першому засіданні Городоцької міської територіально виборчої комісії були присутні 12 членів із 18. За словами голови комісії Наталії Смілки, представники від «Опозиційної платформи - За життя» і ВО «Батьківщина» у телефонній розмові відмовилися працювати у ТВК. Засідання відбулося в актовому залі Городоцької райадміністрації, але в подальшому комісія засідатиме в іншому приміщенні.

Перше засідання Бібрської міської ТВК відвідали 11 із 18 членів. На платній основі працюватимуть Людмила Андрощук («Слуга народу»), Марія Король («Європейська Солідарність») та Богдана Погоральська («Українська Галицька Партія»). Також у комісії відбудеться заміна членкині від Радикальної партії Олега Ляшка Галини Якименко. Жінка є чинною депутаткою Бібрської ОТГ, а відтак не може працювати у комісії.

Участь у першому засіданні Стрийської міської територіально виборчої комісії взяли 13 із 18 членів. Окрім представниці Громадянської мережі ОПОРА, присутнім був громадянин Юрій Рицак. Чоловік є представником «Європейської Солідарності». Не було на засіданні голови ТВК Романа Пасимківа («Слуга народу»). У телефонній розмові Пасимків повідомив представниці ОПОРИ, що перебуває на лікарняному. Опісля одразу приступить до роботи.   Матеріально-технічними засобами ТВК наразі не забезпечена.

За коментарями звертатися:

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)