Житомирська обласна та Житомирська міська територіальні виборчі комісії 12 серпня провели перші засідання. Члени комісій прийняли присягу, затвердили порядок денний та обговорили організаційні моменти. В обласній ТВК вирішили звернутись до обласної ради з проханням змінити приміщення для роботи комісії та забезпечити засобами індивідуального захисту для роботи в умовах карантину.

Про це розповіли спостерігачі ОПОРИ.

На засіданні обласної виборчої комісії були присутні 14 з 18 членів комісії. Затвердили режим роботи комісії та склали присягу.

«До того порядку денного засідання члени комісії додали ще одне питання: звернутися до обласної ради, щоб для роботи комісії організували інше приміщення, бо це невеличке і 18 членам комісії тісно, дистанції немає. Також просять в умовах карантину забезпечити засобами індивідуального захисту. На засіданні були присутні 14 з 18 членів комісії. Затвердили порядок денний і прийняли присягу, призначили людей, хто працює на платній основі», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

Четверо членів комісії, які були відсутні, не змогли в зазначений час з’явитись на засідання. 

 «Ми додзвонились до 4 членів комісії, яких сьогодні немає на засіданні. У декого не вийшло, декого будемо міняти. Іногородніх в складі комісії немає», – розповів ОПОРІ голова ТВК Євгеній Лєх (від політичної партії «Слуга народу»).

На засіданні Житомирської міської ТВК були присутні 13 членів комісії з 18.

«Один член комісії відмовився від роботи і буде заміна, двоє не вийшли на зв'язок, а ще двоє у відпустці на морі і пізніше складуть присягу»,  - зазначила ОПОРІ голова комісії Неля Коваль.

Члени комісії склали присягу та обговорили організаційні моменти роботи.

Відповідно до ч.1 ст.33 Виборчого Кодексу: «Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства». У ч. 3, 4 та 5 ст. 36 Виборчого Кодексу зазначено: «Перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні засідання - за необхідності. Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу. Засідання виборчої комісії скликається з обов'язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Повідомлення про засідання може здійснюватися телефоном, електронною поштою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку. Особа вважається повідомленою, зокрема, у разі надсилання відповідної інформації на її контактний номер телефону, зазначений у поданні до складу відповідної виборчої комісії».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)