Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала склад територіальних виборчих комісій на Запоріжжі щодо кількісного, вікового та гендерного представництва. Так, чоловіки складають чверть від загальної кількості. Серед керівного складу вік найстаршої людини 69 років, наймолодшої – 30. Лідером серед політичних партій у складі керівних посадах є «Слуга народу».

Згідно з встановленими Законом України вимогами на Запоріжжі були утворені обласна, 5 районних та 14 міських територіальних виборчих комісій. У кожній з них 18 членів та членкинь, враховуючи керівний склад.

Політична партія «Слуга народу» набрала найбільшу кількість представників керівного складу – це 17 людей. На одного члена менше отримала партія «Опозиційна платформа – За життя». ВО «Батьківщина» має 11 представників та представниць. В «Європейській солідарності» – 9. Найменша кількість людей у керівному складі у політичних партій: «За Майбутнє» (4 людини), «Солідарність жінок України» (2) та «УКРОП» (1).

Найстаршому голові комісії 69 років, а наймолодшому – 33, такий же показних і серед їхніх заступників. З урахуванням секретарів найстарший вік становить 69 років, а наймолодший – 31.

Щодо гендерного розподілу, то в керівному складі територіальних виборчих комісій чоловіки виявилося в меншості – 21,67% від загальної кількості. В одинадцяти комісіях посади одночасно голів, їхніх заступниць та секретів посіли винятково жінки. І лише в одній (Енергодарська міська ТВК Василівського району) на всіх трьох керівних позиціях чоловіки. В інших складах також присутня гендерна диспропорція: чоловіків 28% і жінок 72%.

Згідно з пунктом 4 статті 33 Виборчого кодексу територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.