Постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 172 на території Луганської області утворено 13 територіальних виборчих комісій (ТВК). Серед них 4 районних комісії та 9 міських комісій. Усі вони провели свої перші засідання.

Про це інформують представники ОПОРИ з Луганщини.

Так, до районних ТВК відносяться Сватівська, Сєвєродонецька, Старобільська та Щастинська районні комісії (утворені відповідно до нового адміністративно – територіального розподілу Луганської області).

До міських – Гірська, Кремінська, Лисичанська, Попаснянська, Рубіжанська, Сватівська, Сєвєродонецька, Старобільська та Щастинська міські територіальні виборчі комісії.

Найбільшу представленість у комісіях мають 6 партійних структур. Так, у всіх ТВК на території регіону представлені такі політичні партії, як «Слуга народу»,   Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Опозиційна платформа – за життя», «Європейська солідарність», «Солідарність жінок України» та «За Майбутнє».

Гендерне співвідношення у складі комісій переважає на користь жінок. Так, серед 234 членів ТВК представленість жінок складає 187 осіб, тоді як чоловіків – 47. У відсотковому співвідношенні це 80% та 20% відповідно.

Так, у розрізі ТВК це виглядає наступним чином:

ТВК

Жінки

Чоловіки

Сватівська районна

13

5

Сєвєродонецька районна

13

5

Старобільська районна

11

7

Щастинська районна

14

4

Гірська міська

15

3

Кремінська міська

17

1

Лисичанська міська

15

3

Попаснянська міська

14

4

Рубіжанська міська

14

4

Сватівська міська

16

2

Сєвєродонецька міська

15

3

Старобільська міська

16

2

Щастинська міська

14

4

Таким чином, найбільш гендерно збалансованою є Старобільська районна ТВК. Натомість, Кремінська міська ТВК має найбільшу кількість жінок.

Приблизно така ж гендерна картина складається у ході аналізу керівного складу комісій (в якості осіб, які входять до керівного складу визначено голову ТВК, його заступника та секретаря). Зокрема, у керівному складі комісій представлено 28 жінок, що складає 72% та 11 чоловіків – 28% відповідно. Здебільшого, зберігається співвідношення 2 жінки/ 1 чоловік. Виключенням є Гірська міська, Рубіжанська міська та Старобільська міська ТВК, де керівний склад на 100% укомплектований жінками (по 3 особи), а також Старобільська районна ТВК, де співвідношення 2/1 на користь представників чоловічої статі.

12 серпня 2020 року усі територіальні виборчі комісії Луганської області провели перші засідання, члени комісій прийняли присягу. Ексцесів та конфліктних ситуацій, які б могли вплинути на роботу комісій, зафіксовано не було. Водночас, за повідомленнями представників ОПОРИ на місцях, значна частина членів комісій не має досвіду роботи у виборчих  комісіях такого рівня.

«Як правило, така ситуація свідчить про низку прогнозованих замін у складі комісій, які слід очікувати у найближчий час. Втім, цей процес знаходиться повністю в рамках правового поля», - відзначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області.

Поряд цим, перші засідання також провели й ті виборчі комісії, де проведення виборів визнано неможливим відповідно до Постанови ЦВК № 161 від 8 серпня. Відповідно до неї, неможливо провести вибори у 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областей.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected] 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)