У Херсонській області сформовано 15 територіальних виборчих комісій, які працюватимуть на місцевих виборах 2020 року. Всього до складу комісій входять 270 осіб, які представлятимуть 50 політичних партій. Найбільше представників у «Опозиційної платформи «За життя».

Центральна виборча комісія постановою від 10.08.2020 сформувала у Херсонській області 15 територіальних виборчих комісій: Херсонську обласну територіальну виборчу комісію, Бериславську, Генічеську, Каховську, Скадовську та Херсонську районні територіальні виборчі комісії, Бериславську, Генічеську, Голопристанську, Каховську, Новокаховську, Олешківську, Скадовську, Таврійську та Херсонську міські територіальні виборчі комісії.

У складі ТВК працюватимуть 270 представників 50 політичних партій.

Найбільше представників у територіальних виборчих комісіях мають п’ять партій: Опозиційна платформа «За життя» – 33 особи (12,22% від загальної кількості членів), «Європейська солідарність», «Слуга народу» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – по 32 особи ( по 11,85% кожна), «За майбутнє» – 21 особа (7,78%).

У керівному складі територіальних виборчих комісій Херсонської області є представники 16 партій. Найбільше керівних посад отримала партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 7 осіб. Партії «Європейська солідарність», «Слуга народу» та Опозиційна платформа «За життя» – мають по 6 керівних посад.

Гендерний аналіз  складу ТВК показав, що три чверті працівників становлять жінки – їх 74,44% (201 особа), чоловіків – 25,56% (69 осіб). У керівному складі також переважають жінки – 80% посад належать жінкам, 20% – чоловікам. Серед голів комісій – 12 жінок і 3 чоловіки; заступників – 12 жінок і 3 чоловіки; секретарів – також 12 жінок і 3 чоловіки. До працівників Бериславської районної ТВК належать лише жінки.

Загалом середній вік членів ТВК – 49 років. Наймолодшому члену – 19 років, найстаршому – 77 років.

Відповідно до статті 203 Виборчого кодексу (далі - Кодекс), «склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше дев'яти і не більше вісімнадцяти осіб. Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних, міських, районних у містах Києві, Севастополі виборчих комісій не пізніш як за сімдесят п'ять днів до дня чергових виборів. Право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають: 1) місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори; 3) зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії».

Також нагадуємо, що відповідно до ч. 3 ст. 36 Кодексу перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої - шостої цієї статті, після чого складає присягу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)