На Кіровоградщині утворено обласну виборчу комісію, 4 районні та 12 міських до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. У їхньому складі працюватиме 306 осіб, які представлятимуть 46 політичних сил.

Рішення про утворення територіальних виборчих комісій 10 серпня прийняла Центральна виборча комісія (Постанова від 10 серпня 2020 року № 172 «Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій»).

В обласній, районних та міських виборчих комісіях працюватиме 306 осіб від 46 політичних сил: партій «Слуга народу», «Європейська Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», «Голос», Партія Зелених, «Опозиційний блок», «За майбутнє», Соціалістична партія Олександра Мороза, Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційна платформа – За життя», «Партія місцевих громад», «Ліберальна партія 5.10»,  «Сам за себе» та інші. Окрім того, в комісії на Кіровоградщині включили представників політичних сил, які пов’язані з іншими регіонами: партія «За Одещину», «Наш дім – Одеса» та «Патріоти Волині».

У Кіровоградській обласній виборчій комісії працюватиме 18 осіб: голова, заступник, секретар та 15 членів. Серед членів комісії 4 особи мають попередній досвід роботи на виборах. Ці дані можна перевірити через сервіс  tvk.oporaua.org. Кіровоградську обласну територіальну виборчу комісію очолюватиме Ігор Ботнаренко від партії «Слуга народу». Він був заступником голови міської виборчої комісії під час місцевих виборів у 2015 році від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», а також членом комісії під час виборів народних обранців у 2014 році від «УДАР».

Член комісії Микола Вайпан, який представлятиме інтереси партії «Голос», у 2012 році був членом обласної виборчої комісії під час виборів нардепів від партії «Союз анархістів України». А Олексій Коваленко, який став членом окружної комісії від партії «За майбутнє», у 2019 році на позачергових виборах нардепів був головою комісії ОВК від «Народного фронту».

Член ОВК Віталій Фросіняк, який наразі представляє інтереси Ліберальної партії України, кілька разів був членом комісії. У 2014 році на виборах народних депутатів був членом комісії від української платформи «Собор», у 2012 році був членом ОВК від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед», а 2007 році на позачергових виборах народних депутатів був членом комісії від фракції «Наша Україна».

В обласній територіальній виборчій комісії по два представники мають п’ять політичних партій: «Слуга народу», «Європейська Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Голос», «Опозиційна платформа – За життя». Одним членом комісії представлені політичні сили: Партія Зелених України, «За майбутнє», Соціалістична партія Олександра Мороза, Опозиційний блок,  «Партія місцевих ініціатив», «Партія твого міста», партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» та Ліберальна партія України.

Голованівську районну територіальну виборчу комісію (ТВК) очолює Віра Лівітчук  від партії «Опозиційна платформа – За життя». Вона була членом комісії у 2014 році на виборах народних депутатів від Ліберальної партії України.

Член ТВК Алла Лівітчук від «Опозиційної платформи – За життя» була членом ОВК у 2012 році на виборах народних депутатів України від Християнсько-демократичної партії України.

Любов Чорна, яка наразі представляє інтереси Радикальної партії Олега Ляшка, у 2015 році на місцевих виборах була від цієї ж політсили, а у 2012 – членом ОВК від від всеукраїнської партії «Брастсво».

У Голованівській ТВК троє представників від «Європейській Солідарності», по два представники від партій «Голос», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», «За майбутнє», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».  А по одному представнику мають наступні політсили: Радикальна партія Олега Ляшка, Зелена планета, «Партія прогресу», Інтернет партія України,  «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити».

Очільник Кропивницької районної територіальної виборчої комісії Андрій Смутко від партії «Слуга народу» очолював комісію на виборах в ОТГ у 2016 році. В ТВК найбільше представників від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» (троє членів), по два члена комісії мають партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність» та «Голос».  А одного представника в комісії мають політсили: «Соціалісти», «Нова політика», «За майбутнє», «Наш дім – Одеса» та «Сам за себе». Згідно з сервісом ОПОРИ більша частина представників цієї комісії не мають досвіду роботи ТВК.

Новоукраїнську районну територіальну виборчу комісію очолює Валентина Пахомова від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

На минулих місцевих виборах вона була головою комісії від цієї ж політичної сили. Член комісії Ганна Гордієнко також не змінила свої політичні вподобання. Вона, як і тепер, у 2015 році представляла ВО «Батьківщину». 

Член комісії Людмила Талашкевич від партії «Європейської Солідарності» у 2015 році представляла цю ж політсилу.

У ТВК по два представники мають партії – «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Голос», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність».  У комісії одного представника мають політичні сили – «За майбутнє», «Партія прогресу», «Патріоти Волині», «Щаслива Україна», «Партія розвитку громад», «Час змін», «Народ»,  «Довіряй Ділам».

Олександрійську районну територіальну виборчу комісію очолює Ніна Лазаренко від партії «Голос». Вона була заступником голови комісії у 2015 році на місцевих виборах від партії «Народний контроль».

А секретар комісії Анатолій Куруп, партія «Європейська Солідарність», був членом ОВК у 2012 році від «Партії Регіонів України». Потім представляв політсили: партія Зелених України, на позачергових виборах Президента Сергія Тігіпка, на місцевих виборах у 2015 році «Блок Петра Порошенка «Солідарність».  У 2019 році очолював ОВК від партії «Блок Петра Порошенка «Європейська Солідарність».

Членка комісії Олена Святець від «Європейської Солідарності» представляла цю ж політсилу на місцевих виборах у 2015 році.

Два представники у ТВК мають п’ять партій: «Голос», ВО «Батьківщина»,  «Європейська Солідарність»,  «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», а одного представника в комісії мають  вісім сил – ВО «Свобода», Соціалістична партія Олександра Мороза, «Велика країна», «Партія твого міста», «Довіряй Ділам», «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», «За майбутнє», «Час змін».

Згідно з пунктом 1 статті 32 Виборчого кодексу в Україні утворюються і діють передбачені цим Кодексом виборчі комісії як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та цим Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)