Центральна виборча комісія виключила вимогу документального підтвердження фактичного місця проживання виборця. Тепер у заяві треба вказати лише адресу житла, за якою виборець проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

24 липня ЦВК внесла зміни до своїх постанов щодо процедур зміни та визначення виборчої адреси у зв’язку з набранням чинності проголосованих нещодавно у парламенті змін до виборчого законодавства.

А саме щодо: порядку розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси; форми заяв та повідомлення про включення до Державного реєстру виборців, заяв про внесення змін до персональних даних виборця у ДРВ; порядку визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання.

Оновлена покрокова інструкція як подати заяву на зміну виборчої адреси в паперовому вигляді або онлайн доступна за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mistsevi-vybory/vyborcha_adresa

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №3485 та ряд поправок до нього. Таким чином, вибори до місцевих рад у населених пунктах із кількістю виборців 10 тисяч і більше відбуватимуться за пропорційною системою із відкритими виборчими списками. Для того, щоб "просунутися" вгору в цьому відкритому списку серед однопартійців, кандидат має набрати 25% від виборчої квоти. Крім того, буде оновлена форма виборчого бюлетеня - зі списком партії та порожньою клітинкою для позначки ліворуч і списком кандидатів та трафаретом, який треба буде заповнити цифрами, праворуч. А 22 липня документ був підписаний Президентом України та опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України", а, отже, набув чинності.