16 жовтня Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Ради Європи провела навчання для журналістів Тернополя щодо їхніх прав згідно нового Закону України «Про місцеві вибори» та основних типів порушень виборчого законодавства на місцевих виборах.

Серед учасників тренінгу були як молоді журналісти, які раніше не займались висвітленням питань виборчого процесу, так і досвідчені кореспонденти. Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області звернув увагу представників медіа на статті в новому Законі України «Про місцеві вибори», зокрема щодо обов’язковості наданні інформації журналістам для об’єктивного висвітлення виборчого процесу. Так у ч.4 ст.13 ЗУ «Про місцеві вибори» зазначено, що «усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю в день голосування (повторного голосування) – на умовах визначених цим Законом, крім випадків передбачених законами України».

Учасники тренінгу також дізнались про те, що інколи члени ТВК не зовсім прихильно ставляться до журналістів, не надаючи відповідної інформації чи забороняючи перебувати їм на виборчій комісії. Зокрема, журналіст видання «Точка Опори», який також брав участь у тренінгу, поділився із колегами власним досвідом збору інформації під час цьогорічної передвиборчої кампанії. Для прикладу, він розповів про інцидент, який трапився між ним та головою Тернопільської міської виборчої комісії, коли останній відмовлявся надати інформацію про час і місце проведення партійних конференцій і для вирішення даної ситуації довилось викликати міліціонерів. Також варто зазначити, що згідно ч.4 ст.13 Закону України «Про місцеві вибори» -  виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові та службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів».Спікер тренінгу зазначив, що відповідно до частин 1 та 2 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право: на вільне одержання, використання, поширення (публікацію)та зберігання інформації, а також відвідувати    державні    органи,   органи   місцевого самоврядування,  а  також  підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами. Загалом координатор нагадав присутнім, що за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів відповідно до ст. 171 ККУ карається штрафом до п’ятдесятинеоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Під час зустрічі було детально описано основні типи порушень виборчого законодавства в Тернопільській області, яким чином їх можна фіксувати, а також, які можуть виникнути проблеми під час роботи кореспондентів із представниками виборчих дільниць, місцевої влади та політичних партій та як їм можна взаємодіяти разом.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА також розповів про основні права та обов’язки спостерігачів та журналістів відповідно до законодавства України. Було зазначено, що від сумлінної роботи та співпраці між ними залежить об’єктивність та достовірність висвітлювання виборчого процесу, а також це в деякій мірі дисциплінує кандидатів у передвиборчій кампанії.

Наприкінці навчання представники ОПОРИ відповіли на усі запитання присутніх журналістів та узгодили основні принципи спільної роботи в день голосування.

Ternopil 20.10.2015 Trening 1

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.