Що ближче до дня голосування, тим більше спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують поширення обласним центром друкованих агітаційних матеріалів, які можуть містити ознаки чорного піару.

Кандидати на посаду Чернігівського міського голови Владислав Атрошенко («БПП «Солідарність») та Олександр Соколов («Наш край») з наближенням дня виборів зловживають некоректними по відношенню один до одного методами політичної агітації.

Так, активіст ОПОРИ натрапив на листівку нібито від імені народного депутата Владислава Атрошенка, що містила запрошення прийти до «волонтерських пунктів Партії «Солідарність» та Владислава Атрошенка», аби отримати матеріальну допомогу у розмірі 700 гривень, до та після виборів. На листівках також зазначались адреси, час та дата видачі грошей.

0 chernihiv Lystivka

Цікавим є факт, що даний агітаційний матеріал має всі вихідні дані: «Замовник – Атрошенко В.А., відповідальний за наклад – Примара В.В., тираж – 5 тисяч штук, надруковано на власному обладнанні».

Представник обласного осередку партії «БПП «Солідарність» у своєму коментарі ОПОРІ назвав це «провокацією з боку Соколова з метою дискредитації Атрошенка».

Сьогодні містом поширилися інші листівки проти Владислава Атрошенка, на яких молоді люди закликають виборців голосувати відповідально та не продавати свій голос олігарху. Нагадаємо, що в агітаційній продукції Олександра Соколова з олігархом постійно асоціюють пана Атрошенка. До речі, розклеєні дані агітки у невстановлених для політичної реклами місцях, зокрема на вікнах громадського транспорту, що порушує виборче законодавство (ч.6 ст.60 ЗУ)

0 chernihiv Lystivka 1

0 chernihiv Lystivka 2

Також активіст ОПОРИ зафіксував листівки у вигляді купюри номіналом у 500 гривень, де зображений Олександр Соколов разом із президентом Росії Володимиром Путіним із подібним закликом «Не продавайся!». Також електричні опори у місті обклеєні наліпками «СКЛ ПНХ». 

0 chernihiv Nalipka 1

0 chernihiv Nalipka 2

Днями на сторінці політичної сили «Наш край» у Facebook з’явилось застереження  щодо розповсюдження листівок з неправдивою інформацією про «Соціальну картку чернігівця». Зокрема йдеться про знижки для мешканців міста до 35-50 % на продукти і ліки, транспорт. Метою цих листівок, до речі без даних про замовника та відповідального за випуск, вбачаються наміри «олігарха налаштувати людей проти міського голови Олександра Соколова».

0 chernihiv FB

Нагадаємо ОПОРА вже повідомляла про можливість такої провокації, яку озвучив Олександр Соколов на прес-конференції щодо перерахунку недійсних бюлетенів.

Довготерміновий спостерігач ОПОРИ сьогодні став свідком «витіснення» агітаторів одного кандидата агітаторами опонента. Біля наметів Олександра Соколова, в яких розповсюджували комунальну газету «Чернігівські відомості» разом із вкладеним до неї агітаційним друкованим виданням від кандидата, що містить інформацію про опонента з ознаками чорного піару, почалися збиратися агітатори від Владислава Атрошенка. Через короткий проміжок часу до агітаційного намету під’їхало біле авто, до якого завантажили всю агітаційну продукцію, після чого автівка поїхала.

0 chernihiv Gazeta 2

0 chernihiv Gazeta 3

0 chernihiv Ahitatory 2

0 chernihiv Ahitatory 1

Крім того, агітатори від Олександра Соколова поширюють друковану продукцію, яку позиціонують як «вкладка до паспорта» у день голосування з відповідними вказівками. ОПОРА нагадує, що у день виборів використання даної продукції може бути розцінено як  порушення виборчого законодавства (ч.11,12 ст.60 ЗУ).

0 chernihiv Vkladka 1

0 chernihiv Vkladka 2

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.