До кінця тижня партійні організації Хмельниччини проводили збори з висування кандидатів на місцеві вибори. Про те, як затверджували списки окремі партії, ми вже писали. Однак не можемо оминути увагою й інші політичні сили, особливо ті, які вразили представників ОПОРИ своїм ворожим ставленням до журналістів і здивували вірою у пророцтва та… магію.

Проведення обласної конференції політичної партії «КОНКРЕТНИХ СПРАВ» (схожа за назвою на добре відому на Хмельниччині партію «За конкретні справи»; зареєстрована 06.07.2015 р.) анонсували на 24 вересня. Захід мав відбутися о 12.00 у приміщенні торгово-промислової палати. Однак кореспондентка «Точки ОПОРИ» виявилася небажаною гостею на засіданні: представники партії пояснили, що конференція буде проходити за зачиненими дверима і журналістів вони не запрошували. За словами одного з партійців, на захід зібралося четверо делегатів, які є членами партії, водночас усі вони є висуванцями в депутати до обласної ради.

Не допускаючи кореспондентку у приміщення, партійці порушили ст. 26 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», відповідно до якої журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами. За умисне перешкоджання професійній діяльності журналісті п. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Багато цікавого дізналися журналісти «Точки ОПОРИ» під час обласної конференції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» 25 вересня. Зокрема кандидат на посаду міського голови Олег Лукашук у своїй промові згадав пророцтво про жінку-лідера на печерських пагорбах та озвучив статистику: виявляється, його рейтинг як кандидата в мери складає 24 %.

На зборах також розповіли про особливості агітаційної кампанії партійної організації: цього разу у «Батьківщини» не буде агітаторів, а працювати з виборцями на округах будуть самі кандидати у депутати. Відтак визначилися з основними тезами виборчої кампанії і окремо обговорили кожну кандидатуру в депутати до обласної ради.

Щонайменше дивною можна назвати конференцію Кам’янець-Подільського районного осередку партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», яка відбулась 23 вересня. На зауваження щодо особи одного з претендентів головуючий зазначив: «Цей кандидат переляканий, але я дав йому адресу бабки, що яйця викачує». Інший кандидат, чия особа викликала критику присутніх, раніше був членом Партії регіонів. Проте й тут головуючий не розгубився: «Ну, й що? Я знаю, що він Януковичу руку цілував, у мене фотографія є. Але люди його підтримають».

Конференції осередків інших політичних сил, на яких побували кореспонденти «Точки ОПОРИ», пройшли здебільшого без порушень. Делегати зазвичай одноголосно, дуже часто без обговорення, підтримували списки кандидатів.

Так, збори обласної партійної організації «Єдиний центр» відбулися 23 вересня о 18.00. На порядку денному – висування кандидатів в депутати до міської ради. Із 101 запрошеного прибули 89 делегатів. Без обговорення (оголосили  лише прізвища, імена і по батькові кандидатів) одноголосно схвалили список.

yedynyy tsentr

Того ж дня відбулися збори Кам'янець-Подільської районної організації Аграрної партії України, на які зібралося 23 учасники. За список кандидатів голосували в цілому і без дискусій.

ahrarna partiya KP

На збори міської організації ВО «Свобода» (23 вересня) в м. Кам'янці-Подільському прийшли 30 членів партії та три члени ТВК. Список кандидатів прийняли в цілому.

svoboda KP

А у конференції Хмельницького міського осередку політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП» взяли участь 8 з 13 членів партії. Висунули 43 кандидати в депутати, з них 30 – безпартійні. Визначилися і з кандидатом на посаду міського голови.

ukrop 27 09

Засідання обласної організації політичної партії «Нова держава» (24 вересня) тривало лише 10 хвилин. На збори прийшло 19 чоловік, одностайно схвалили 8 кандидатів у депутати обласної ради.

На збори Хмельницької міської організації партії «5.10» 24 вересня делегати завітали у повному складі – 16 осіб. Спочатку коротко  ознайомились з програмою партії, потім зачитали короткі біографії кандидатів до міської ради (присутні 16 з 24). 

0 27 09 5.10

25 вересня відбулася обласна конференція політичної партії «Наш край». У залі зібралося близько 50 осіб. Засідання провів член партії Вадим Гаврішко. Під час свого виступу він коротко охарактеризував програму партії та зачитав список потенційних кандидатів. Голосували всі одностайно. Після конференції партійці поклали квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченка в парку ім. Шевченка.

 

Nash kray oblasna

 

25 вересня відбулась також конференція Хмельницького міського осередку партії «Відродження», у якій взяв участь 31 делегат. Першою в списку кандидатів в депутати міськради затвердили кандидатуру голови місцевої партійної організації. Списком, без обговорення, висунули і схвалили 42 кандидати в депутати міської ради (17 з них були відсутні на конференції).

Без ексцесів провела конференцію районна організація партії «Поруч» 26 вересня. У заході взяв участь і народний депутат Сергій Лабазюк. Після конференції учасники залишились на закриті збори партії.

Poruch rayonna

Цього ж дня, 26 вересня,провела свої збори Хмельницька міська партійна організація партії«Громадянська позиція». Засідання, у якому взяли участь 6 членів партії, тривало півтори години. За словами спостерігача ОПОРИ, збори проходили у неформальній атмосфері, протокол не вівся.

Gromadyanska pozitsíya mískaa

Формувати список кандидатів та ділити округи взялися під час засідання. Партійці повідомили, що планують висувати 18 кандидатів, проте на момент проведення конференції визначилися лише з 15-ма прізвищами. Не було ані обговорення кандидатур, ані голосування за них. Іншими словами, процедури не дотримано.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.