6 листопада спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що кандидат на посаду міського голови Кременчука Віталій Малецький розмістив агітаційну рекламу на білбордах без вихідних даних.

Два таких білборди були помічені на вулиці Першотравневій.

POltavschina Kremenchuk bilbordy 1

POltavschina Kremenchuk bilbordy 2

POltavschina Kremenchuk bilbordy 3

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на зустрічі з прес-секретарем Кременчуцького МВС та заступником МВС міста Кременчук дізнався, що аренда білбордів під політичну рекламу оформлена на фізичну особу, яка немає жодного відношення до виборів.

Більш того, арендатор навіть не знав, що саме планується розмістити на білбордах. Він погодився оформити на себе пакет документів, щоб показати таким чином свою підтримку партії.

ОПОРІ також пояснили, що подібні маніпуляції проводять для того, щоб опоненти чи спостерігачі не змогли написати заяву на партію або кандидата. Тому білборди в аренду надаються суб’єктам, які непричетні до виборчого процесу.

ОПОРА наголошує, що згідно частині 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори»: «Друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Нагадаємо також, що частина 6 статті 54 вищезазначеного закону передбачає: «Здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється».

Зазначемо, що станом на 7 листопада, це єдина політична агітаційна реклама, розміщена на вулицях Кременчука.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Ірина Грицун
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380979382544
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.