ЦВК просить Верховну Раду призначити вибори в Маріуполі та Красноармійську на 15 листопада 2015 року. Про це повідомляє аналітик Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який працює в рамках всеукраїнської місії спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

У ніч з 2 на 3 листопада ЦВК опублікувала постанови, в яких розпустила Маріупольську та Красноармійську міські ТВК. А наступною постановою звернулась до Верховної Ради України з проханням призначити вибори в цих містах на 15 листопада.

Своїми постановами №518 та №519 ЦВК відміняє постанови Маріупольської та Красноармійської комісій про встановлення результатів виборів та визнання їх такими, що не відбулися, а також достроково припиняє повноваження цих ТВК. Крім того, до 24:00 4 листопада суб’єкти політичного процес мають подати до ЦВК нові списки членів комісій для організації виборчого процесу в Маріуполі та Красноармійську.

Також, на цьому ж засіданні, ЦВК приймає постанову №520, в якій звертається до Верховної Ради України з проханням призначити місцеві вибори у Маріуполі та Красноармійську на 15 листопада 2015 року.

За словами аналітиків ДОО КВУ, у частині 1 статті 91 йдеться: «Рішення про призначення повторних виборів депутатів (депутата) у відповідному багатомандатному, одномандатному виборчому окрузі приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня прийняття рішення про визнання відповідних виборів депутатів у цьому виборчому окрузі такими, що не відбулися, чи в разі визнання особи такою, яка відмовилася від депутатського мандата у відповідному одномандатному виборчому окрузі.ÂÂÂÂ Рішення про призначення повторних виборів сільського, селищного, міського голови, старости приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня прийняття рішення про визнання відповідних виборів такими, що не відбулися, чи в разі визнання особи такою, яка відмовилася від посади відповідно сільського, селищного, міського голови, старости».

Варто зауважити, що 25 жовтня Красноармійська міська територіальна виборча комісія визнала вибори такими, що не відбулися, а Маріупольська міська територіальна виборча комісія такого рішення не приймала, виключно прийняла до відома, що вибори не відбулися.

Нагадаємо, виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, який керує всеукраїнською кампанією спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Донеччині на ранковій прес-конференції 26 жовтня закликав не проводити вибори в Маріуполі та Красноармійську 15 листопада, а перенести їх вже на початок 2016 року.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.