Спостерігач ОПОРИ зняв суперечку між членами Тетіївської районної виборчої комісії – в результаті у нього спочатку забрали телефон, а потім навіть побили.

Сергій Дубовий знімав засідання комісії, на котрому виникла суперечка про гроші між самими членами комісії. Опісля одна із членів комісії Інна Калько почала штовхати і забирати у нього телефон, на котрому було записано конфлікт в комісії. Після того, як спостерігач ОПОРИ написав заяву в міліцію про перешкоджання роботи офіційному спостерігачеві, він повернувся в приміщення Тетіївської виборчої комісії, де йому заявили, що він надалі не може приймати участі в засіданні. Спостерігач ОПОРИ попросив надати йому офіційну постанову і продовжив знімати на відео. Після цього заступник голови комісії Микола Мусік його побив.

Деталі спостерігач Громадянської мережі ОПОРА пообіцяв надати, коли повернеться в безпечне для власного здоров’я місце.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що право присутності на виборчих дільницях офіційним спостерігачам та журналістам гарантується Законом України «Про місцеві вибори» (пункти 3,5,6 частини 9 статті 27).

Офіційний спостерігач має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування. Він має право спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії,як під час видачі бюлетенів так і під час підрахунку голосів за умови, що не заважає комісії фізично. (пункти 1,3, 6 частини 9 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори»)

Перешкоджання офіційним спостерігачам або іншим суб’єктам виборчого процесу виконувати їхні повноваження карають обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк (частина 1 статті 157 Кримінального кодексу України)

Спостерігачі також мають право ознайомлюватися з виборчою документацією, а також здійснювати фото і відео-зйомку. Це право гарантується в пунктах 4 і 10 частини 9 статті 66 ЗУ «Про місцеві вибори». За подібні правопорушення передбачена кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк згідно частини 1, статті 157 Кримінального Кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                                                                                                                                                        
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android. Â