Вночі ситуація з підрахунком голосів виборців на ДВК та прийомом виборчої документації в ТВК була спокійна. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України » та Громадянської мережі ОПОРА, які працюють на виборчих дільницях та в територіальних виборчих комісіях.  

У Краматорську спостерігачі зафіксували кілька конфліктних ситуацій, які мають відхилення від норм закону. Так, після 20:00 на ДВК №141000 «Наш край » подали скаргу на те, що був під час підрахунку голосів був знайдений бюлетень без мокрої печатки.

На ДВК №141015, що знаходиться у Палаці культури «Будівельник», сталася невелика сутичка. Помічник кандидатки Склярової Олени Григорівни від Молодіжної партії України, схопив зі столу комісії один бюлетень та втік з ним. Комісія його так і не наздогнала.

Також до Краматорської міської ТВК надійшов акт щодо ДВК №141000. У документі серед інших було ПІБ спостерігача від партії «Наш край », яка втім зазначила, що нічого, про що йдеться в цьому акті не бачила й нічого не підписувала. ТВК проголосувала поіменно та вирішила викликати міліцію з приводу цього питання. Проте, двоє членів комісії одразу почали писати заяву до міліції за фактом фальсифікації виборчої документації.

Загалом, станом на 8:00 динаміка прийому територіальними виборчими комісіями виборчої документації від ДВК доволі позитивна. Так, у Великоновосілківському районі бюлетені здали вже 80% виборчих комісій. У Дружківці залишилось здати бюлетені приблизно 12 ДВК. На складання уточненого протоколу відправляли лише 10 дільничних виборчих комісій. В Олександрівському районі залишилось здати бюлетені 5 округам. У місті Красний Лиман вже всі комісії здали бюлетені. Проте, всі протоколи не були запечатані до спецпакетів. Лише одна єдина ДВК запечатала протокол за всіма правилами. У Димитрові залишилось прийняти протоколи лише з 5 ДВК. У Слов€™янську прийняли документацію вже від близько 60% всіх   дільничних комісій. Єдиним виключенням за кількісними показниками є Краматорськ. Тут прийняли бюлетені лише з 10 виборчих дільниць, бо багато ДВК відправляли на складання уточненого протоколу. Наприклад, на спеціальній ДВК №141055 за кандидата в депутати до міської ради проголосувала лише 1 людина. Проте, комісія заповнила неправильно і цей протокол, тому її відправили на складання уточненого протоколу.

За даними ЦВК, у Донецькій області на дільниці прийшло 264 716 осіб, що становить 31,65% від загальної кількості зареєстрованих. Це найменший показник у порівнянні з іншими регіонами України.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО‚ «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ - це сфера діяльності мережі, спрямована на об'єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори » для Android.