16 жовтня у селищі Рокитне Рівненської області відбулося засідання Рокитнівської районної виборчої комісії, щодо розгляду скарги, поданої політичною партією Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» про виключення з виборчих списків трьох кандидатів у депутати до Рокитнівської районної ради від політичної партії «Свобода», які одночасно є самовисуванцями  до Рокитнівської селищної ради. В результаті, комісія постановила залишити скаргу без розгляду.

 

14 жовтня до Рокитнівської районної виборчої політичною партією ВО «Батьківщина» було подано скаргу про виключення з виборчих списків осіб, які одночасно є зареєстрованими кандидатами у депутати до Рокитнівської районної ради від політичної партії «Свобода» та до Рокитнівської селищної ради, шляхом самовисування. Цими кандидатами є: Багатко Сергій Антонович, Кривко Ігор Степанович та Маринич Михайло Прокопович.

Представники ВО «Батьківщина» аргументували розгляд скарги, посилаючись на п. 5 ст. 35, п. 2 ст. 94, п. 8 ст. 41 та п. 2 ст. 95 Закону України «Про місцеві вибори». На засіданні, за ініціативи представників «Батьківщини», зокрема Шеремет Наталії та Усачової Світлани, членами Рокитнівської РВК було здійснено дзвінок до Центральної виборчої комісії з проханням допомогти вирішити дане питання. За словами членів ЦВК, таких прецедентів раніше не траплялось, тому вони порадили залишити скаргу без розгляду.

Після цього члени Рокитнівської РВК у складі 13 осіб приймали рішення щодо розгляду скарги шляхом відкритого голосування. Голосування проходило тричі. Вперше, 2 голоси було віддано «за» те, щоб скаргу залишити без розгляду, решта – «утрималась» від голосування. Під час другого голосування, результат був наступний: 3 голоси «за», 10 - «утрималося». Втретє, після того, я один з членів комісії з юридичною освітою, як він зазначив, висловив свою думку, то 12 членів виборчої комісії проголосували «за» та одна особа «утрималась».

В результаті, згідно останнього (третього) відкритого голосування та спираючись на п. 11 ст. 97 Закону України «Про місцеві вибори» (у зв’язку з порушенням строків оскарження), Рокитнівська районна виборча комісія прийняла рішення - залишити скаргу ВО «Батьківщина» без розгляду.

17.10 Rivne Rishennia TVK

 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.