У Миколаївській області органи внутрішніх справ зареєстрували 43 події, пов’язаних з виборчим процесом та відкрили сім кримінальних проваджень.

Про це йшла мова в четвер, 15 жовтня, під час наради правоохоронців за участі координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області.

15.10.15 narada

За словами заступника начальника слідчого управління УМВС України в Миколаївській області Дмитра Оранського, найбільше подій зареєстровано по місту Миколаєву: Заводський район – 14, Центральний – 11, а також по області: Очаківський район – 4, Первомайський та Новобузький – по три.

«В результаті перевірки розглянуто Законом України «Про звернення громадян» 35 повідомлень і проведення перевірки даних подій керівництвом територіальних підрозділів доручено дільничним інспекторам. Основна кількість заяв стосуються, на погляд заявників, порушень виборчого законодавства: можливий підкуп, проведення виборчої агітації, реєстрація кандидатів у депутати з порушенням виборчого законодавства, про пошкодження майна передвиборчої агітації, здебільшого агітаційних матеріалів, наметів, плакатів, білбордів різних політичних партій та кандидатів місцевих рад та про погрози кандидатам у депутати, вборчим комісіям та агітаторам», - розповів заступник начальника слідчого управління УМВС.

Він також зазначив, що про можливий підкуп зазначалось у 5 заявах, які за результатами перевірки не знайшли свого підтвердження. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено та розпочато 7 кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом.

«Але це не злочини, пов’язані саме з порушенням виборчого законодавства. Як правило, це хуліганські дії, підробка документів, погроза насильством, легкі тілесні ушкодження тощо. За фактами порушень виборчого законодавства, саме за статтями 157-160 Кримінального кодексу України, а саме 5 розділ Кримільного кодексу на теперішній час у Миколаївській області провадження не відкривались. Далеко не завжди, якщо на думку заявника є підкуп виборців, він знаходить своє підтвердження», - заявив Оранський.

15.10.15 oranskiy

В свою чергу, координатор Громадянської мережі ОПОРА закликав політичні сили відмовитись від порушень проведення агітації.

«Хотів би попросити відмовитись від надання населенню безкоштовних послуг та товарів, так як це розцінюється як порушення статті 60 Закону України «Про місцеві вибори». Бо складається враження, що кандидати борються не програмами та ідеїми розвитку міста, а конкретно йде конкурс короткотермінового меценацтва наших кандидатів», - сказав він.

 

За коментарями звертайтеся:

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.