У Волинській області станом на 12 жовтня ще не почали працювати 5 сільських дільничних виборчих комісій: не призначили керівний склад, не провели першого засідання, не отримали печатки та списків виборців.

Зокрема, у Маневицькому районі Волинської області не почали роботу станом на 12 жовтня дільничні виборчі комісії № 070689 у с. Матейки, № 070687 у с. Колодії, № 070716 у с. Березниця, № 070724 у с. Череваха та № 070662 у с. Грузятин.

DVK jaki ne zapracjuvaly

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар щодо цієї ситуації у секретаря Маневицької районної виборчої комісії Лариси Романюк.

«Дільничні виборчі комісії не працюють до сьогоднішнього дня у звязку з тим, що усі члени цих комісій відмовляються займати керівні посади голови, заступника голови чи секретаря. Усі вони ще не отримали вивіски, печатки та списки виборців. Ми зараз обдзвонюємо сільських голів тих сіл, де не запрацювали виборчі комісії, щоб вони по можливості знайшли людей на заміну. Партії також працюють над тим, щоб знайти заміни, але поки що результату немає», - розповіла Лариса Романюк.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що дільнична виборча комісія збирається на перше засідання не пізніше, ніж на другий день після дня утворення (ч. 6, Ст. 20 закону); з моменту складання присяги більшістю від складу дільничної виборчої комісії, визначеного при її утворенні на засіданні цієї комісії, починаються повноваження дільничних виборчих комісій (ч. 6, Ст. 20 закону); передача попереднього списку виборців на паперовому носії та виготовлених іменних запрошень дільничній виборчій комісії звичайної виборчої дільниці відбувається не пізніше, як за тринадцять днів до дня голосування (ч. 2, Ст. 30 Закону).

Нагадаємо також, що відповідно до ч. 1 Ст. 23 Закону України «Про місцеві вибори» дільнична виборча комісія утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення без районного поділу), районною у місті територіальною виборчою комісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.