Вчора пізно ввечері (30 вересня), після того, як місцева організації партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» подала документи на реєстрацію своїх кандидатів у депутати Коломийської міськради, міську виборчу комісію відвідали представники місцевого УДАРу, та заявили, що відмовляються від участі у виборах за списками БПП «Солідарність». Своє рішення вони мотивували тим, що були порушені домовленості між УДАРом і БПП щодо розподілу між кандидатами виборчих округів та тим, що  їх не запросили на другий етап конференції з висування кандидатів. Ті округи, які дісталися «ударівцям» – їх не влаштовують, тому вони не братимуть участі у виборах депутатів  Коломийської міської ради міської ради.

«Ми занесли заяву у ТВК, ми хочемо щоб ТВК цю заяву розглянула в процесі реєстрації списків «Солідарність». Хочемо щоб нас, цих 8 людей, не реєстрували і головна вимога щоб список «Солідарності» був визнаний нелегітимним, тому що, на нашу думку, він був прийнятий із порушенням,» – прокоментував ОПОРІ ситуацію представник УДАРу Віктор Фітьо.

«Ніяких домовленостей на округи немає, є прагматичний підхід і квот немає ніяких, якщо людина сильніша, звичайно, ми готові розглядати цю кандидатуру і надавати їй право балотуватись. Якщо людина слабша, як можемо цю людину ставити на округи? Це я думаю нелогічно. Ми ніяких домовленостей не порушували, ми готові були  розглядати будь-яких кандидатів від колишньої партії УДАР,» – заявив Любомир Жупанський, голова Коломийської міської організації партії Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Віктор Фітьо також повідомив ОПОРІ про те, що ніхто з восьми «ударівців» не давав згоди балотуватися кандидатом у депутати, у тих округах, які зазначені в документах Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Якщо згадані представником УДАРу 8 осіб не давали згоди на балотування, то  ТВК не має правових підстав для реєстрації їх кандидатами, оскільки частина 6 статті 41 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає обов’язковість такого документу при поданні місцевою організацією партії  заяви про реєстрацію кандидатів у депутати.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.