Центральна виборча комісія зобов’язала Буринську районну виборчу комісію Сумської області невідкладно розглянути питання про заміщення чотирьох депутатів місцевої райради, які достроково припинили свої повноваження.

Як повідомила 22 листопада під час засідання член ЦВК Ірина Єфремова, до комісії надійшли листи Буринської районної ради про те, що територіальна виборча комісія не виконує вимог статті 90 Закону України "Про місцеві вибори" щодо заміщення депутатів цієї ради.

За її словами, райрада надала ЦВК копії повідомлень про дострокове припинення повноважень чотирьох депутатів Буринської райради з доданими до них документами, які, про що йдеться в цих листах, надсилалися до ТВК поштовим зв’язком, а деякі голова отримала особисто.

"ЦВК неодноразово зверталася до Буринської виборчої комісії з вимогою повідомити Комісію про наявність у ТВК документів, які підтверджують факт дострокового припинення повноважень зазначених депутатів, прийняті комісією рішення за результатами розгляду таких документів, а в разі неприйняття вказаних рішень надати відповідні пояснення. Однак жодної інформації, пояснень чи документів від Буринської районної виборчої комісії до Центральної виборчої комісії не надходило", - зазначила Ірина Єфремова.

ОПОРА звернулась за коментарем до голови Буринської виборчої комісії Віталія Бакіна, який зазначив, що неодноразово намагався зібрати засідання комісії, однак щоразу не вистачало кворуму.

"Люди просто не хочуть ходити", - сказав він і додав, що засідання ТВК відбудеться на початку наступного тижня. 

ЦВК зобов'язала Буринську виборчу комісію до 30 листопада 2018 року розглянути в установленому законодавством України порядку питання щодо заміщення депутатів Буринської районної ради на підставі документів, надісланих цій комісії указаною радою, а також невідкладно надіслати до ЦВК копії рішень, прийнятих за результатами їх розгляду.

Нагадаємо, йдеться про заміщення 4 депутатів Буринської районної ради, які достроково припинили свої повноваження. Зокрема, Леоніда Білика, який був обраний депутатом від місцевого районного партійного осередку політичної партії "Воля народу", а 21 лютого цього року місцева рада прийняла рішення про звільнення з посади заступника голови районної ради та дострокове припинення депутатських повноважень. Також було достроково припинено повноваження депутата Андрія Авдеєєнка, обраного від Буринської районної організації політичної партії "Українське об’єднання патріотів – УКРОП".

18 грудня минулого року ще один депутат ради Сергій Чередник подав заяву, у якій повідомив про дострокове припинення ним повноважень депутата. У травні достроково припинено повноваження Ганни Коробенкової, яка обиралась до райради від Буринської районної організації Радикальної Партії Олега Ляшка в Сумській області.

Згідно з частиною 1 статті 90 Закону в разі, якщо депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати від місцевої організації партії.

Рішення про визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата в депутати від місцевої організації партії приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у тридцятиденний строк з дня надходження документів, що підтверджують факт дострокового припинення повноважень депутата ради. Такі документи повинні бути засвідчені в установленому порядку органом, який видав відповідний документ, або нотаріально.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, представниця Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук|Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)