Громадянська мережа ОПОРА подала скаргу до Печерського районного суду м. Києва на дії прокуратури м. Київ. Мова йде про закриття 25 липня 2016 року старшим прокурором прокуратури м. Києва Оленою Ковальчук кримінального провадження щодо Ростислава Білика, якого підозрювали в організації підкупу під час виборів до Чернівецької міської ради в жовтні 2015 року. ОПОРА вважає, що постанова прокурора є незаконною, необґрунтованою та підлягає скасуванню.

Спостерігачами ОПОРИ в Чернівцях в день виборів 25 жовтня 2015 року на одній з дільниць в студмістечку національного університету було зафіксоване масове фотографування бюлетенів з позначкою “за” кандидата Ростислава Білика, який балотувався до Чернівецької міської ради від партії “Рідне місто” по цій дільниці. Студентам пропонували від 300 до 450 грн за голосування за кандидата Ростислава Білика. Було викликано правоохоронців і ними відкрите кримінальне провадження.

Відповідно до вироку Шевченківського районного суду м. Чернівці від 9 листопада 2015 року, трьох осіб, які були залучені в схему організації підкупу виборців, було визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, за попередньою змовою групою осіб). Особами виявились студенти Чернівецького національного університету, вони були засуджені до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік. У своїх показаннях підсудні вказали на Ростислава Білика як на організатора підкупу.

Так, у тексті рішення суду, яке набуло законної сили, йдеться: “24.10.2015 р., приблизно о 20.00 год., особа, матеріали відносно якої виділенні в окреме провадження (розуміємо, Ростислав Білик, - ОПОРА), знаходячись неподалік приміщення обласного діагностичного центру по вул. Небесної Сотні в м. Чернівці, в автомобілі марки «BMW X-5», зустрівся з ...(підсудними, - ОПОРА), до яких безпосередньо довів план вчинення злочинів направлених на підкуп виборців, та дії кожного під час їх вчинення, а також надав ... (одному з підсудних, - ОПОРА) грошові кошти в сумі 20000 гривень, які мали надаватися виборцям за їхні голоси на користь окремого кандидата (розуміємо, Ростислава Білика, - ОПОРА)”.

Ростиславу Білику було оголошено підозру. Його також оголосили у розшук як особу, що переховується від органів влади (він досі в переліку). Матеріали щодо Ростислава Білика були виокремлені в окреме кримінальне провадження і досудове розслідування здійснювалось Шевченківським райвідділом поліції Чернівецької області.

6 травня 2016 року “для перевірки стану проведення досудового розслідування із розшуку підозрюваного кримінальне провадження витребувано Чернівецькою міською прокуратурою”.

Вже 27 травня 2016 року на підставі постанови першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука кримінальне провадження щодо Ростислава Білика “для здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у м. Київ”. Однак до слідчого управління київської поліції провадження так і не потрапило.

Того ж дня, 27 травня 2016 року, прокуратурою м. Київ досудове розслідування було зупинено у зв’язку з невстановленням місцезнаходження Ростислава Білика. А за два місяці, 18 липня 2016 року, кримінальне провадження відновлено у зв'язку з тим, що утікач самостійно з’явився до правоохоронних органів і надав покази. Через чотири робочі дні, 25 липня 2016 року старшим прокурором прокуратури м. Києва Оленою Ковальчук досудове розслідування у кримінальному провадженні закрито у зв'язку з відсутністю в діянні Ростислава Білика складу кримінального правопорушення.

Громадянська мережа ОПОРА вважає закриття провадження незаконним і вимагає скасування постанови прокурора, повноцінного досудового розслідування з усіма процесуальними діями. Тому було подано скаргу до Печерського районного суду Києва.

Варто зауважити, що Громадянська мережа ОПОРА неодноразово фіксувала порушення виборчого законодавства на студентських дільницях, де фігурувала постать Ростислава Білика.

Зокрема, під час місцевих виборів у 2010 році в цих же студентських дільницях до Чернівецької міської ради балотувався Ростислав Білик від "Партії регіонів". Спостерігачами ОПОРИ тобі було зафіксовано фотографування бюлетенів. Ті, хто фотографував, так само голосували за Ростислава Білика.

Під час парламентських виборів у 2012 році Ростислав Білик був довіреною особою кандидата в одномандатному окрузі (Чернівці) від "Партії регіонів" Віталія Михайлішина. На цих же студентських дільницях була відпрацьована технологія “червоних ручок”. Тоді за провладного кандидата Віталія Михайлішина позначки ставили червоними ручками. За інформацією ОПОРИ, це був спосіб контролю за голосуванням за “потрібного кандидата”, за що передбачалась винагорода.

Ну і вже під час виборів до Чернівецької міської ради 25 жовтня 2015 року ОПОРОЮ та іншими спостерігачами, довіреними особами було зафіксовано масове фотографування бюлетенів. За словами виборців, їм обіцяли винагороду за голосування за кандидата Ростислава Білика.

Наразі Ростислава Білика неодноразово бачили в Чернівцях. Його колеги по фракції “Рідне місто” припускають, що він може відвідати чергове пленарне засідання Чернівецької міської ради. Адже він є обраний депутатом Чернівецької міської ради.