Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували ряд порушень, пов’язаних зі знищенням виборчої документації та недотриманням процедури голосування.

У приміщенні ДВК №800167 за адресою вул. Харківське шосе 168і виборець демонстративно розірвав бюлетень навпіл та вкинув його у виборчу скриньку.

ОПОРА наголошує, згідно з ч. 1 ст. 1582 Кримінального Кодексу України пошкодження виборчої документації або документів референдуму карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

 

15.11 byuleten

Також на дільниці №800023 (вул. Китаївська, 22) жінка хотіла винести бюлетень. Під час затримання громадянка порвала бюлетень. Правоохоронці складають протокол про вчинене правопорушення. 

15.11 porvanyi

На дільницю №800022 (вул. Китаївська, 22) прийшла жінка в нетверезому стані, яка заявляє, що в її квартирі прописаний хтось інший.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували недостатню кількість членів ДВК №800926 (вул. Донця Михайла, 16), зокрема виборцям видавав бюлетені лише один член, замість обов’язкових двох. ОПОРА наголошує, що дії виборчої комісії можна трактувати як порушення ч. 7 ст. 77 ЗУ «Про місцеві вибори»: «При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії зобов’язаний вписати своє прізвище і розписатися у визначеному місці на контрольних талонах виборчих бюлетенів, проставити на контрольних талонах у позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується у списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах, а також розписується у визначеному місці на контрольному талоні кожного виборчого бюлетеня».

15.11 vydayit b

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.

1582