Представники ДВК, затримуючи одну пенсіонерку, помітили, як інша викидає гроші.

У Полтаві близько 10:00 на виборчій дільниці № 531230 (вул. Фрунзе, 153) полтавська пенсіонерка кинула в урну не один, а два бюлетені. На виході з дільниці її затримали спостерігачі. У цей момент інша бабуся, відчувши небезпеку, викинула у файлі 1000 грн, двома купюрами по 500 грн. На місце події вже приїхали представники правоохорнних органів і склала акт про порушення.

Затримана пенсіонерка, яка вкинула у скриньку для голосування 2 бюлетні, стверджує, що другий бюлетень – її чоловіка, який лежить удома хворий. Бабуся була дуже старенька, і її відпустили. Але, у цьому випадку, лишилися претензії до членів ДВК, які видали два бюлетні в одні руки.

Начальник прес-служби головного управління Національної поліції у Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив, що у даному випадку була опитана жінка, яка проголосувала за себе та свого чоловіка, а також член ДВК, котра судячи з усього пожаліла жінку, вислухавши історію про чоловіка та видала їй два бюлетеня. Наразі проводиться розслідування стосовно дій члена ДВК, адже вона вчинила дії, що мають ознаки порушення частини 2 статті 158 з позначкою 1 Кримінального кодексу України:

"1. Надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати ... більше ніж один раз - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років."

Стосовно другої пенсіонерки, то вона намагалась швидко вийти з дільниці разом з першою бабусею, котра проголосувала за двох. Та коли побачила, що працівники міліції затримали пенсіонерку, витягла з кишені дві грошові купюри та викинула їх у бік.

Правоохоронці, побачивши це, затримала й другу пенсіонерку. Під час затримання вона не зізнавалась, що це її гроші і наголосила, що їй їх підкинули. Наразі проводиться перевірка, а бабуся пише пояснення. У поясненні жінка зазначає, що у всьому винні представники міліції, які підкинули їй гроші.

Юрій Сулаєв зазначає, що зараз вони намагаються встановити причину таких дій та зрозуміти, що за схема була використана.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.