Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла про розповсюдження листівок від одного з кандидатів у мери із запрошенням прийти і отримати грошову допомогу. Проте розпочався черговий бум не 13 листопада, як повідомлялося у листівці, а ще напередодні увечері.

Увечері 12 листопада активісти ОПОРИ стали свідками скупчення жителів міста не за вказаними у листівці адресами, а біля входу до магазину «Дивани. Кухні. Шафи», на перехресті вулиць Войкова та проспект Миру (проспект Миру 56).

Myru 1

Myru 2

VK 1

Автор фото: Віталій Перетятько (спільнота "Типовий Чернігв" ВКонтакте).

13 листопада зранку у натовпі, що збільшувався з кожною хвилиною, бажаючі отримати гроші обговорювали, хто і від якого кандидата вже отримав чи планує отримати гроші. За даними активістів для отримання допомоги у сумі 300 гривень спочатку необхідно зареєструватися.

Ще 12 листопада спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронних органів, з тим щоб перевірити, чи не здійснюється за вказаною адресою підкуп виборців. За інформацією, отриманою від міліції, яка спрацювала дуже оперативно, з’ясувалося, що у приміщенні здійснювались заходи з оформлення видачі грошової допомоги від благодійного фонду «Поліський оберіг».

Слід зазначити, що на початку виборчої кампанії, у вересні носії зовнішньої реклами містили інформацію про діяльність цього благодійного фонду, де також зазначалося ім’я Владислава Атрошенка (чинний народний депутат, кандидат від «БПП «Солідарність» на посаду Чернігівського міського голови, який вийшов у 2-й тур). Надалі логотип «Поліського оберегу» використовувався без зазначення імені кандидата, хоча у мешканців міста дана організація чітко асоціюється з народним депутатом від «БПП «Солідарність». А люди, що стоять у чергах, під час спілкування з активістами ОПОРИ повідомляли, що «матеріальну допомогу» надає пан Атрошенко.

Активісти ОПОРИ зафіксували подібні черги і за іншими адресами, де також можна було спостерігати вивіску «Поліський оберіг» (вулиці Толстого 25, Святомиколаївська 4, Князя Чорного 4, Бєлова 8, 50 років ВЛКСМ 50).

Tolstoho 3

Sviatomykolayivska

Bielova 2

VLKSM 2

Нагадаємо, що перед першим туром виборів видача матеріальної допомоги у розмірі 500 гривень здійснювалась з міського бюджету у рамках Програми надання одноразової матеріальної допомоги жителям Чернігова на 2014-2018 роки за ініціативи виконавчого комітету та діючого міського голови Олександра Соколова (кандидат від ПП «Наш край», учасник 2-го туру виборів міського голови).

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» «забороняється проводити передвиборну агітацію, яка супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

Крім того, частина 6 статті 54 ЗУ передбачає: «здійснення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068386 60 54
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.