Під час перебування на виборчій № 000001 Територіального округу № 223 у Державній установі “Київський слідчий ізолятор” громадські обмудсменки Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав у місті Києві та Київській області  виявили низку порушень виборчого законодавства. 

Зокрема, приміщення виборчої дільниці та приміщення для голосування розміщені у різних корпусах на території установи, що суперечить вимогам частини 2 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України». На території установи перебувають 2530 виборців, тому площа приміщення для голосування для такої дільниці повинна становити не менше 90 квадратних метрів. Натомість на території слідчого ізолятора приміщення виборчої дільниці та приміщення для голосування знаходяться у чотирьох різних корпусах. Площа приміщень для голосування недостатня для забезпечення належного виборчого процесу. Виборчих скриньок було лише чотири (три стаціонарних та одна переносна) замість шести та трьох відповідно, як цього вимагає частина 4 статті 74 Закону «Про вибори Президента України».

Голова виборчої комісії не надав протокол ранкового засідання комісії. Пояснив це тим, що через необхідність вчасно почати голосування не було фізичної можливості його вести. 

На території слідчого ізолятора 2 530 виборців, проте ОВК передала до виборчої комісії лише 2 416 бюлетенів. У такому випадку голова дільничної виборчої комісії за її рішенням повинен був звернутися до ОВК та ЦВК, однак підтвердження такого звернення голова комісії надати не зміг. У разі 100 відсоткового волевиявлення 114 виборців могли бути позбавлені права голосу через відсутність достатньої кількості виборчих бюлетенів. Згідно з частиною 7 статті 71 Закону «Про вибори Президента України», виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні.  

Голова виборчої комісії отримав від адміністрації слідчого ізолятора 6 заяв про включення до списку виборців в суботу 20 квітня, однак вони не були розглянуті. Як пояснює громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ у м. Києві , включати до списку виборців зазначених осіб не було правових підстав, адже включення можливе у разі подання такої заяви за три дні до дня голосування. Водночас виборча комісія повинна була ухвалити відповідне рішення про залишення таких заяв без розгляду.

Крім того, у зв'язку з розташуванням виборчих приміщень у різних корпусах списки виборців постійно передавали із одного приміщення до іншого. Зокрема, коли виборець, який прибув до одного з корпусів для голосування, не знайшовши себе у списку виборців, йому довелося чекати, поки член комісії, що перебував в іншому корпусі, принесе частину списку.

Водночас один з виборців здійснив голосування поза межами кабінки для таємного голосування, що не відповідає вимогам частини 4 статті 76 Закону «Про вибори Президента України».

 

За коментарями звертайтеся:

координаторка мережі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)