Протягом серпня-жовтня у Харківській міській ТВК відбулося 14 замін серед членів комісії. Всього у ТВК 18 членів. Лише за останні два тижні у ТВК двічі замінили секретаря. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА в Харкові.

Зокрема, 12 жовтня територіальний осередок партії “Слуга Народу” подали документи про заміну секретаря міської ТВК Катерини Шалупні на Олену Онжень. А вже 22 жовтня “Слуга Народу” відкликала члена ТВК Кристину Мішустіну та замінила її на Олега Головінова. Після цього “Слуга народу” відкликала Онжень і змінила її на Мішустіну, яка стала секретарем ТВК.

Нагадаємо, що 20 серпня відбулася заміна голови міської ТВК. Замість Олени Мозгової призначили Олену Матвієнко (партія “Голос”). Окрім цієї заміни відбулися й інші.

Всього у складі Харківської міської ТВК — 18 членів.

Зокрема, 10 вересня припинили повноваження Тетяни Іванісової від партії “Європейська солідарність”. Її замінила Катерина Поп. Раніше вона була членкою Дніпровської міської ТВК.

Також у вересні відбулися ще зміни серед членів ТВК. Спочатку Партія “Акцент” замінила Костянтина Ільїна на Артема Матвієнко. Останній, ймовірно, є сином голови ТВК — Олени Матвієнко.

Вже після публікації цієї новини на сайті ОПОРИ, 24 вересня Артема Матвієнка вивели зі складу комісії та замінили його на Валерія Рєпіна. Також у цей день партійний осередок партії “Нові обличчя” виключив зі складу ТВК Тетяну Паньок та замінив її на Георгія Кирилюка. 

Крім того, раніше місцевий осередок партії “Голос” замінив Олега Міщенка на Катерину Сосіну. До того Сосіна входила до Харківської районної ТВК від партії “Акцент”.

28 вересня місцевий осередок партії “За майбутнє” вивів з комісії Михайло Саханя та замінив його на Карину Семакову. 

Нагадаємо, що 11 вересня у Харкові офіційно розпочався виборчий процес позачергових виборів харківського міського голови Харківського району Харківської області, які призначені на неділю, 31 жовтня 2021 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу, повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково, у тому числі і у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією.

До подання додаються документи, передбачені частиною дев’ятою статті 203, частиною четвертою статті 204 Виборчого кодексу. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду в п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу — у місячний строк з дня надходження.

Під час спостереження на місцевих виборах Обмежена місія Бюро демократичних інститутів за права людини зі спостереження за виборами (ОБСЄ/БДІПЛ) у своєму звіті звертала увагу, що, як і під час попередніх виборів, істотну кількість членів ТВК та ДВК було пізніше замінено на посадах, переважно за поданням партій. Така практика, якій БДІПЛ раніше рекомендував приділити увагу, негативно вплинула на незалежність та неупередженість ТВК та безперервність їхньої роботи, а також зменшила цінність проведеного навчання. ЦВК повідомила Місії, що члени комісій, які призначалися пізніше під час виборчого процесу, зазвичай були менш професійними, ніж призначені раніше. Розділом II.3.1.77 пояснювального звіту Кодексу належної практики у виборчих справах 2002 року передбачено, що “органи, що призначають членів виборчої комісії, не мають бути в змозі вільно відкликати останніх, бо це породжує сумніви в їхній незалежності. Відкликання на власний розсуд є неприпустимим...”. У зв'язку з цим Місія за результатами спостереження на місцевих виборах у 2020 році для забезпечення стабільності та збереження незалежності роботи органів управління виборчим процесом рекомендувала запровадити граничні строки, а також затвердити положення з переліком чітких та обмежувальних підстав для заміни членів ТВК та ДВК (стор. 15 https://www.osce.org/files/f/documents/8/3/480326.pdf)

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.