Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на певну неточність в інформації, що шириться низкою харківських онлайн-видань та сторінок у соціальній мережі Facebook. Наша організація не проводила, не замовляла і не презентувала результатів жодних соціологічних досліджень. ОПОРА може відповідати виключно за інформацію, озвучену координатором спостереження в Харківській області.

Так, 1 жовтня Харківський прес-клуб організував пресконференцію «Харків виборчий: на старті агітаційної кампанії». У заході взяли участь: Віталій Носачов - аналітик Харківського обласного відділення «Комітету виборців України»; координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області; Марина Ніколаєва - експертка «Смарт Медіа». Усі учасники обговорення презентували власні напрацювання щодо моніторингу виборчого процесу.

Соціологічне дослідження, проведене Центром SOCIS, презентував аналітик Харківського обласного відділення «Комітету виборців України» Віталій Носачов. Він зазначив: «І по останній соціології. Вона була замовлена «Комітетом виборців України» і проведена вона була Центром SOCIS».

Після заходу три харківські онлайн-видання «Первая столица», «Харьковские известия», «Редпост» на своїх сайтах та Facebook-сторінках, а також Facebook-сторінка «Харьков оперативный» розмістили таку інформацію: «Комитет избирателей Украины, общественная сеть “ОПОРА” и “Смарт-медиа” провели совместную пресс-конференцию “Харьков на старте избирательной кампании”, в ходе которой представили данные социологического исследования и проанализировали активность кандидатов на роль Харьковского городского головы». Після чого були наведені скріншоти лише соціологічного дослідження, презентованого виключно першим учасником обговорення.

Така подача інформації може вводити читачів в оману, адже може складатися враження, наче організації провели спільний захід і спільно презентували соціологічне дослідження, яке насправді було проведено Центром SOCIS на замовлення виключно «Комітету виборців України».

За словами координатора Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області, він був присутній на заході не як організатор, а як один із учасників обговорення на нейтральному майданчику Харківського пресклубу. «Варто зазначити, що Громадянська мережа ОПОРА не займалася організацією пресконференції, не замовляла проведення цього соціологічного дослідження, не брала участі у презентації даних цього соціологічного дослідження. Я розповідав виключно про напрацювання та знахідки спостерігачів ОПОРИ, що були зібрані під час виборчого процесу», - відзначив він. 

Варто зазначити, що ОПОРА завжди виступає за чітку ідентифікацію замовників соціологічних досліджень, пов'язаних із виборами.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців. Щоб долучитись до громадського спостереження, необхідно подати заявку за посиланням: https://vybory.oporaua.org/