За місяць на засіданнях Харківської територіальної виборчої комісії змінили 10 з 18 членів Холодногірської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії.

Так, заміни відбувалися під час засідань міської ТВК 16 серпня, 25 серпня, 2 вересня, 14 вересня, 17 вересня. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА в Харкові.

Раніше ОПОРА писала, що за два засідання (30 липня та 16 вересня) кількість замін у районних у місті ТВК склала 37. Якщо 30 липня майже всі зміни стосувалися заміни членів районних у місті ТВК від «Слуги народу», то 16 серпня більшість замін були від політичної партії «Голос».

У подальшому кількість змін зменшилася й за чотири наступні засідання міської ТВК відбулося 32 заміни, 8 з яких у Холодногірській районній у місті ТВК. Три заміни провели представники політичної партії ВО «Батьківщина», по дві – «За майбутнє» та «Європейська Солідарність» і одна від партії «Час змін».

Окрім замін у Холодногірській районній у місті ТВК, за останні чотири засідання заміни торкнулися й інших: Індустріальної районної в місті Харкові ТВК – 2 заміни, Слобідській – 6, Немишлянській – 4, Московській – 3, Київській – 2, Основ’янській – 4, Шевченківській – 2, Новобаварській – 1.

Найбільше замін за останні засідання зробили представники партії «Європейська Солідарність» – 9, ВО «Батьківщина» – 7. 5 замін провели представники партії «За майбутнє», 3 – «Відродження», по 2 – «Голос» та «Альтернатива», по одній – «УКРОП», «Час змін», «Патріоти Волині» та «Успішна Країна».

Варто відзначити, що додатки щодо замін з засідання міської ТВК від 17 вересня не були завантажені на сайті міської ради.

Згідно зі статтею 208 Виборчого кодексу України встановлено порядок та підстави дострокового припинення повноважень усього складу виборчої комісії, окремого члена виборчої комісії. Виборча комісія, яка достроково припинила повноваження усього складу виборчої комісії, окремого члена виборчої комісії, не пізніше наступного дня повідомляє про це суб’єктів, за поданням яких до складу виборчої комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено. Такі суб’єкти можуть не пізніше наступного дня з дня отримання такого повідомлення внести подання з новими кандидатурами до складу відповідної виборчої комісії. Також суб’єктом, за поданням якого кандидатуру члена виборчої комісії було включено до її складу, може бути внесено подання про заміну відповідного члена виборчої комісії.

Тобто відповідне подання щодо включення нового члена виборчої комісії до її складу (замість вибулого або внаслідок заміни) може бути внесено місцевою організацією політичної партії, яка брала участь у формуванні територіальної виборчої комісії і за поданням якої до складу виборчої комісії було включено відповідну кандидатуру.

При цьому Поставою ЦВК від 20 серпня 2021 року № 309 було додатково роз'яснено, що в разі змін адміністративно-територіального устрою України та приведення політичною партією структури її місцевих організацій у відповідність із такими змінами суб’єктом подання кандидатури вважатиметься новоутворена та/або зареєстрована в установленому законом порядку місцева організація цієї політичної партії того самого рівня, діяльність якої поширюється на відповідну територію, на яку поширювала свою діяльність місцева організація політичної партії, яка внесла подання щодо кандидатур до складу відповідної виборчої комісії та діяльність якої припинено.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]