До старту виборчої кампанії на позачергових виборах Харківського міського голови ще більше двох місяців, однак на користь та проти потенційних кандидатів вже активно розповсюджуються матеріали, які мають ознаки дочасної агітації. ОПОРА проаналізувала, як піаряться потенційні кандидати.

Станом на кінець червня активність проявляють Ігор Терехов, Михайло Добкін, Олександр Фельдман, Дмитро Марінін, Аліна Мустафаєва. Також слід зазначити, що ряд партій активно ведуть переговорчий процес щодо висування єдиного кандидата.

Про привітання потенційних кандидатів з Днем захисту дітей, ми писали в минулому матеріалі, проте передвиборча активність ними не обмежується.

Секретар Харківської міської ради та виконувач обов’язків Харківського міського голови Ігор Терехов є одним з найбільш активних потенційних кандидатів. Білборди з його зображенням, привітання та організація свят, ледь не щоденні зустрічі з мешканцями міста та велика кількість інтерв’ю – це далеко не вся активність депутата міської ради.

Джерело фото: Ху*вый Харьков

Лише на сайті Харківської міської ради з початку червня розміщено більше 80 повідомлень, в яких згадується Ігор Терехов. В основному це привітання зі святами або його коментарі стосовно різноманітних проблем у місті. Інколи там же розміщуються фото з заходів, на яких роздаються матеріали з символікою «Блок Кернеса – Успішний Харків».

Джерело фото: Харківська міська рада

Наприкінці травня Ігор Терехов дав велике інтерв’ю телеканалу «Simon», а 5 червня – телеканалу «Україна 24» . В обох випадках розповідав про свою діяльність, проблеми та здобутки міста. Слід зазначити, що на питання Тиграна Мартиросяна «Як в Харкові проходить підготовка до виборів?» Ігор Терехов відповів, що взагалі не займається нею.

Згідно з дослідженням INFOCRIME Kharkiv, у червні на користь секретаря міської ради ряд видань опублікували матеріали, що можуть мати ознаки «джинси», зокрема: «Город Х», Мykharkov.info, «Об’єктив», «Вгороде». Також матеріали компліментарного характеру розміщувались на «Главное», «Редпост», «Depo.ua», Первая столицаХарків - це Україна.

Портал «Харьковские известия» неодноразово знімав матеріали присвячені публічній діяльності Ігоря Терехова, зокрема його зустрічам із виборцями.

Другим найбільш активним потенційним кандидатом є колишній нардеп та екс-очільник міста Михайло Добкін. Прямих зустрічей із мешканцями міста не зафіксовано, проте в сегменті зовнішньої реклами, публічної активності та розповсюдженні матеріалів, що можуть мати ознаки «джинси», Михайло Добкін також веде динамічну кампанію.

У місті та передмістях розміщені білборди з зображенням ймовірного кандидата та підписом «Время Добкина. Буде порядок». Щоправда, багато з них пошкоджені невідомими особами.

Джерело фото: Ху*вый Харьков

19 червня в місті відкрились три Добкін хаби, які можна вважати офісами потенційного кандидата. Вже наступного ранку невідомі розфарбували всі хаби написами «Скучный хаб», «Денег никто не даст» та «Все ху*ня».

Джерело фото: www.dobkin.com.ua, телеграм-канал «Михаил Добкин»

18 червня Михайло Добкін також дав інтерв’ю телеканалу «Україна 24», де риторично звернувся до Ігоря Терехова з питанням, чи вважає той Добкіна забутим листом. На користь колишнього нардепа також поширюються матеріали, що можуть мати ознаки «джинси» такими засобами масової інформації: «Комментарии.юа.Харьков», «Вечерний Харьков», Резонансные новости УкраиныНОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство - бізнес - політики?RegioNews.uaПрестол 1-й столицы, «Первый городской».

Дмитро Марінін, який був депутатом міської ради 6-го скликання та радником міського голови з питань житлово-комунального господарства в 2010-2012 роках, неодноразово критикував місцеву владу зі своєї сторінки в фейсбуці. Також провів одну зустріч з виборцями. Взяв участь у кількох ефірах на місцевому телебаченні. Зокрема, 22 червня, потенційний кандидат розмістив допис на своїй сторінці в фейсбуці, в якому звинуватив керівництво телеканалу «Сімон» та Ігоря Терехова в тому, що вони видалили ефір з ним.

Депутатка Харківської міської ради у складі фракції «Слуга народу» Аліна Мустафаєва робить акцент на запис відео, в яких критикує місцеву владу та на проведення прямих ефірів, де вона спілкується з виборцями. Всі відео транслюються на її сторінці в фейсбуці та на Youtube. Ще в кінці травня, в себе на фейсбуці вона опублікувала допис, де протиставляла себе як кандидатку Ігорю Терехову та Михайлу Добкіну. Також депутатка активно проводила заходи разом із молодіжним крилом «Слуги народу».

Джерело фото: фейсбук Аліни Мустафаєвої

Ще ряд партій почали перемовини щодо єдиного кандидата на майбутніх виборах. Самі перемовини ведуться кілька місяців. Серед учасників процесу:

·       Харківська обласна організація політичної партії «Акцент»;

·       Харківський осередок політичної партії «Демократична сокира»;

·       Харківська територіальна організація політичної партії «Європейська солідарність»;

·       Харківський осередок політичної партії «Національний корпус»;

·       Харківський обласний осередок НВР «Правий сектор».

Окрему позицію вислови представники «ВО «Свобода». В переговорному процесі також брав участь і Харківський осередок політичної партії «Голос», проте актив місцевого осередку заявив про вихід з партії та про відсутність відношення до діяльності осередку в майбутньому. 23 червня 2021 року на сторінці «Голос. Харківська область» з’явився допис про те, що головою Харківського осередку обрано Олексія Бабешка. Слід зазначити, що саме політична партія «Голос» має посаду голови в Харківській міській територіальній виборчій комісії.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]