Одеська районна територіальна виборча комісія увечері 19 жовтня ухвалила постанову «Про дострокове припинення повноважень Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області».

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, який був присутній на засіданні Одеської районної ТВК 19 жовтня, спочатку комісія прийняла рішення про заміни у складі Таїровської селищної ТВК. Заміни стосувалися представників партій «Опозиційна платформа – За життя» (двох членів), «Національний прагматизм», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Зелені», «Партія чернівчан» та «За майбутнє». Всього Одеська районна ТВК замінила сім членів Таїровської селищної ТВК.

Після цього районна територіальна виборча комісія ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень селищної ТВК. Причиною стала відмова Таїровської ТВК зареєструвати кандидата у депутати Таїровської селищної ради, висунутого регіональною організацією політичної партії «Довіряй ділам» у єдиному виборчому списку під першим номером, Сергія Шепеля.

Раніше рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 10 жовтня було частково задоволено позов регіональної організації партії, постанову Таїровської селищної ТВК про відмову в реєстрації Сергія Шепеля визнано  протиправною та скасовано. Крім того, суд зобов'язав Таїровську ТВК прийняти рішення, яким зареєструвати кандидатом у депутати Таїровської селищної ради Сергія Шепеля. Це рішення було оскаржено в апеляційному порядку, однак П’ятий апеляційний адміністративний суд лишив його чинним. 15 жовтня над виконанням рішення суду за заявою регіональної організації політичної партії «Довіряй ділам» було встановлено судовий контроль: Таїровську селищну ТВК суд зобов’язав до 19:00 15 жовтня подати звіт про виконання рішення суду.

Однак, як сказано у постанові Одеської районної ТВК, Таїровська селищна територіальна виборча комісія так і не виконала рішення суду.  17 жовтня до Одеської районної територіальної виборчої комісії викликали голову Таїровської СТВК та юрисконсульта, які надали копії документів та усні пояснення щодо причин цієї ситуації, зокрема повідомивши, що на засіданні комісії 15 жовтня членам СТВК роз’яснили протиправність дій комісії щодо невиконання рішення суду.

Крім того, на адресу Одеської районної територіальної виборчої комісії надійшла ухвала Одеського окружного адміністративного суду від 16 жовтня, згідно з якою Таїровській СТВК встановили новий термін для подання звіту про виконання рішення суду від 10 жовтня до 18-ї години 17 жовтня.  Таровська СТВК провела засідання у той день і розглянула питання про реєстрацію кандидатом у депутати Таїровської селищної ради Сергія Шепеля, однак за це рішення проголосували два члена комісії, утрималося 11 членів комісії, проти не голосував ніхто, тож рішення не було прийнято.

«Таким чином, Таїровська СТВК вдруге не виконала рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо реєстрації кандидатом у депутати Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Шепеля Сергія Вікторовича, висунутого РО ПП «Довіряй ділам» та включеного до єдиного виборчого списку під першим […] За вказаних обставин Комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області», - сказано у постанові Одеської районної ТВК.

Крім того, Одеська районна ТВК звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки викладених обставин та в разі виявлення підстав вжити згідно із законодавством України заходи реагування.

Нагадаємо, що відповідно до ч.3 ст. 208 Виборчого кодексу України повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Нагадаємо що раніше Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження Одеської міської ТВК.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)